luni, aprilie 15, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCamere de supraveghere pentru siguranța autorităților locale nu a careienilor

Camere de supraveghere pentru siguranța autorităților locale nu a careienilor

Camerele de supraveghere gestionate de Poliția Locală Carei deservesc  interese de grup din Municipiul Carei. Cuscrii și amicii sunt cei mai protejați.

Implementarea a  23 de camere de supraveghere în Carei în al doilea trimestru din 2013 ar fi trebuit să ducă la eradicarea sau  diminuarea drastică a fenomenului infracțional.  Cele 23 de camere  de supraveghere montate  în urma accesării  proiectului transfrontalier HU-RO 1001/178/2.4.4 “Realizarea unei rețele de protecție și alarmare în zona Sătmar (acronim: Alarm Network), realizat de Primăria Carei în colaborare cu Asociația managerială a comitatului Csenger din Ungaria” ,și gestionate de Politia Locală din subordinea Primăriei Carei , “lucrează”   în funcție de interesul de moment al celor pentru care sunt de fapt destinate. Evident că nu cetățeanul careian,plătitor de impozite și taxe.

Primele semne de întrebare legate de utilitatea camerelor de supraveghere montate  anul trecut,s-au ridicat în urma numeroaselor spargeri de locuinte intr-un interval scurt de timp. Atunci a iesit la iveală faptul că planul inițial de amplasare al acestora  a fost făcut  pe clasicul criteriu  respectat de conducerea   municipiului  Carei: acela al grupului de interese!

Vandalizarea plăcii comemorative de la bustul lui Avram Iancu,aduce noi indicii legate de amplasarea camerelor de supraveghere de care beneficiem de pe urma câștigării proiectului HU-RO 1001/178/2.4.4.

Lipsă de competență  sau  doar malițiozitate,cert este că într-o  zona  INTENS  circulată din centrul Careiului,cum este Piața Avram Iancu mai ales la ceas de seară,lipseste cu desăvârșire orice cameră de supraveghere din cele 23 alocate inițial acestui scop. La fel cum lipsește monitorizarea  intrării principale din Piața agroalimentară. Doamne ferește să fie deranjați cei ce prestează tot felul de activități aducătoare de bun profit neimpozabil.

Nu lipsesc însă camerele de supraveghere din fața firmei/ locuinte a  cuscrilor primarului de pe strada  Mihai Viteazu   sau din fața unui service obișnuit din vecinătatea pieței de animale,închisă  de ani de zile,deci și în 2013 când  a fost amplasată acolo camera de supraveghere.

Zone total lipsite de interes  scopului urmărit de activitatea camerelor,sunt monitorizate doar pentru liniștea unor apropiati ai factorilor de decizie din administrația locală !

După cum se poate vedea în lista inițială a amplasării camerelor video de supraveghere,la pozitia 16 apare pozitionarea  aferentă urmăririi mișcărilor  de pe strada Ecoului,tocmai în zona unde este intrarea de la secția de mic mobilier a  familiei primarului. O coincidență,desigur,mai ales că aici au avut loc înscrisurile cu slogane antiprimar în perioada tăierilor de arbori,când primarul arăta cu degetul spre opoziția din oraș dar nu a mai declarat apoi nimic despre persoana vinovată și identificată.

Din listă  lipsesc camerele ce bat spre parcarea fostei Billa (stâlp de pe bdul 25 Octombrie) ,unde este parcată mașina șefului Poliției Locale și cea amplasată la intrarea principală de la ștrand. Sau cea de pe strada Uzinei  direcționată în sens invers locuințelor sociale,spre intrarea unei clădiri,coincidență sau nu,gestionată tot de un factor de decizie din primărie.

Zone  intens circulate,cu risc pentru siguranța tinerilor careieni în special la sfârșit de săptămână,sunt  COMPLET  IGNORATE  de   cei care au decis amplasarea lor.  Ocupată cu initierea de proiecte care să transforme arterele de circulatie din oraș în talcioc, Comisia pentru Siguranta Circulatiei  se face că nu vede adevăratele probleme cu care se confruntă careienii în ultimul timp!

În tot acest timp,spărgătorii de locuințe  au zburdat  nestingheriți prin oraș,jonglând printre camerele de supraveghere ca să scape nereperați. La fel ca și lipitorii de caricaturi cu consilierul ce deranjează liniștea primarilor  prin intervențiile sale bine documentate.

In scurt timp de la  semnalarea de către  unii careieni ce locuiesc pe strada Tireamului  a grupului de  “gălăgiosi” ce se indreptau spre centrul orasului cu însemne extremiste,în chiar seara în care a fost vandalizată placa de la bustul lui Avram Iancu,camerele de supraveghere din zonele fierbinți au orbit cu desăvârșire!

Ingroziti  de ce au văzut probabil  la derularea înregistrărilor,responsabilii cu liniștea urbei au decis că e mai bine  să le orientenze și  în altă direcție. Una dintre acestea e cea de pe strada Tireamului,care bate acum către intrarea la depozitul de cherestea.

Montarea rapidă,în amurgul zilei de 22 august 2014,a plăcii refăcute la bustul lui Avram Iancu de  lucrători incognito din “jurul” primăriei   să fie o consecință a vizionării înregistrărilor camerelor  de supraveghere din noaptea de 15 august 2014?

În  sensul giratoriu  din fosta intersecție semaforizată,2 camere performante  mătură același traseu deși una ar putea fi direcționată tocmai către Piața Avram Iancu,zona cu trafic pietonal intens.

Acestea fiind  modalitățile și criteriile de amplasare a camerele de supraveghere,careienii sunt sfătuiți să își procure sisteme personale de supraveghere. Identificarea potentialilor infractori va fi astfel posibilă,exactă și rapidă. Mulțumim cititorilor  care ne-au semnalat evenimentele din piața Avram Iancu și aspecte legate de acestea.

Municipiul Carei a beneficiat de 23 camere video,din care una mobilă,50 de uniforme pentru Politia locală, 9 stații de emisie-recepție,5 aparate de inregistrare audio-video pentru autoturisme,un server performant,dotat cu APS,toate acestea in valoare de 49.200 euro,în urma proiectului transfrontalier HU-RO 1001/178/2.4.4 “Realizarea unei rețele de protecție și alarmare în zona Sătmar (acronim: Alarm Network), realizat de Primăria Carei în colaborare cu Asociația managerială a comitatului Csenger din Ungaria”,devenit activ la Carei  la început de an  2013.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente