vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCAMPANIA ANTIDROG LA COLEGIUL ION I.C. BRĂTIANU

CAMPANIA ANTIDROG LA COLEGIUL ION I.C. BRĂTIANU

antidrog 013

Campania ,,O zi în școala ta”- de prevenire a consumului de droguri și a infracțiunilor asociate acestui flagel, continuă în liceele sătmărene.
La sfârșitul săptîmânii trecute , au avut loc activități prevenitive la Colegiul Tehnic de Transporturi și Telecomunicații Ion I.C.Brătianu, organizate de specialiști din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog și Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.
Cele 4 întâlniri cu elevii susținute de reprezentantele CPECA: Pușa Câmpan, specialist prevenire, inspector principal Tămășan Irina-psiholog și inspector principal Hrihorișan Felicia, ofițer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității-IPJ Satu Mare, au constituit un bun prilej de a aduce în atenția elevilor aspecte mai puțin cunoscute din lumea drogurilor , atât de tentantă la vârsta adolescenței,. Astfel, cei peste 150 de elevi prezenți la întâlnirile cu specialiștii, dar și colegii lor informați prin standul expozițional existent în școală pe tot parcursul zilei, au aflat despre efectele pe termen scurt, dar și pe termen lung pe care le au diverse droguri, și modul cum acționează acestea în plan fizic și psihic.
Dincolo de plăcerea imediată pe care consumatorii o resimt la primele experiențe cu drogurile și care stă la baza alegerilor acestora pentru a condimenta o viață monotonă ori pentru a compensa anumite lipsuri, inclusiv de ordin afectiv, mecanismul dependenței presupune trecerea de la simpla dorință, la necesitate, în absența drogurilor apărând stări de rău greu de gestionat de cei în cauză.
Nu în ultimul rând au fost abordate de specialiștii prezenți consecințele în plan social ale consumului de droguri și alcool, dar și consecințele penale. Pornind de la ideea consumului de alcool, cel mai cunoscut drog legal, frecvent asociat cu comiterea de infracțiuni cu violență, reprezentanta Poliției le-a explicat

elevilor cât de predispuși sunt consumatorii de droguri spre comiterea de infracțiuni, unele menite să le satisfacă nevoia tot mai mare de bani necesară procurării substanțelor la care devin dependenți, cum sunt furturile, tâlhăriile,
altele aflate în legătură strictă cu traficul și consumul de droguri, ca de exemplu deținerea ori oferirea spre vânzare a acestor substanțe, iar alte infracțiuni asociate modificărilor comportamentale specifice consumatorului, cum sunt violențele. Totodată, a fost subliniat faptul că, sub influența drogurilor și a alcoolului oamenii devin mult mai vulnerabili în fața potențialilor infractori, adeseori victimele tâlhăriilor, furturilor, violurilor, dar și ale altor infracțiuni, fiind sub efectul unor astfel de substanțe, care reduc semnificativ capacitatea de apărare a individului, dar și atenția și aprecierea justă a situațiilor de risc.
Campania va continua în această săptămână, cu activități preventive ce vor fi organizate la Liceul Teoretic Negrești Oaș, respectiv Colegiul Economic Gheorghe Dragoș din Satu Mare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente