joi, mai 30, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCampania Organizației Internaționale a Muncii (OIM) pentru Ziua Internațională a SSM din...

Campania Organizației Internaționale a Muncii (OIM) pentru Ziua Internațională a SSM din anul 2017 – Optimizați colectarea și utilizarea datelor de SSM

OIM sărbătorește Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă (SSM) pe 28 aprilie a fiecărui an pentru promovarea la nivel mondial a prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale. 28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și organizează simultan campanii în întreaga lume.
Anul acesta campania OIM se concentrează pe nevoia stringentă a țărilor de a-și îmbunătăți capacitatea de a colecta și a utiliza date de SSM fiabile.
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Națiunilor Unite adoptată la 25 septembrie 2015 cuprinde un plan global de acțiune cu obiective specifice pentru stoparea sărăciei, protejarea planetei și asigurarea prosperității tuturor. Prin adoptarea acesteia, capacitatea de a colecta și de a utiliza date de SSM fiabile a devenit, de asemenea, indispensabilă pentru ca țările să-și îndeplinească angajamentul de a o pune în aplicare și de a raporta despre unele din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale agendei și despre țintele lor.
Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 8, în special, prevede promovarea „creșterii economice incluzive și durabile, ocuparea integrală și productivă a forței de muncă și muncă decentă pentru toți”, iar ținta sa 8.8 se concentrează pe „protejarea drepturilor lucrătorilor și promovarea unui mediu de lucru sigur și sănătos pentru toți lucrătorii, inclusiv pentru lucrătorii migranți, în special pentru femeile migrante, precum și pentru cei cu forme precare de angajare”. Pentru ținta 8.8 țările sunt rugate să raporteze următorul indicator: „indicele de frecvență a accidentelor de muncă mortale și cu incapacitate temporară de muncă, în funcție de sex și de statutul de migrant”.
Convențiile OIM în domeniul SSM impun, de asemenea, statelor membre care le-au ratificat să instituie mecanisme de colectare și utilizare de date de SSM fiabile pentru scopuri de prevenire. Aceste instrumente ale OIM recunosc că adunarea și utilizarea datelor SSM fiabile sunt indispensabile pentru detectarea riscurilor noi și emergente, pentru identificarea sectoarelor periculoase, pentru elaborarea unor măsuri de prevenire, precum și pentru punerea în aplicare a politicilor, a sistemelor și a programelor la nivel internațional, național și de întreprindere. Datele de SSM furnizează baza pentru stabilirea priorităților și măsurarea progresului.

De unde își colectează Inspecția Muncii datele.
-Site-ul Comisiei Europene
-Site-ul Eurostat – baza de date a Agenției Europene
-Organizația Internațională a Muncii (OIM) – secțiunea sănătate și securitate în muncă
-Institutul National de Sanatate Publica (INSP) – date statistice privind bolile profesionale,
-Institutul Național de Statistică (INS) – statistici privind bolile profesionale declarate
-Dosarele de cercetare ale evenimentelor – Formularul de Înregistrare a Accidentelor de Muncă (FIAM)
-Anexa 4 – Date privind unitatea – completată cu ocazia controalelor (activitatea CAEN, structura de personal)
-Chestionare completate de angajatori și lucrători cu ocazia desfășurării unor campanii naționale din Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii
Pe site-ul Inspecției Muncii se găsesc informații în diferite rapoarte, buletine și statistici.

La Simpozionul organizat la I.T.M. Satu Mare cu ocazia Zilei Internaționale a SSM și pentru comemorarea victimelor accidentelor de muncă și bolilor profesionale, azi, 28.04.2017, au participat peste 40 de invitați, reprezentanți ai angajatorilor din județul Satu Mare, lucrători desemnați responsabili SSM și ai serviciilor externe SSM din județ . În cadrul Simpozionului au fost prezentate materiale informative ale Campaniei OIM precum și date statistice privind accidentele de muncă și bolile profesionale în anul 2016 în județul Satu Mare, iar la sfârșitul simpozionului a fost păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor accidentelor de muncă și bolilor profesionale.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente