luni, iulie 22, 2024
AcasăEconomico-socialLocale smCampanie de conștientizare și informare a tinerilor beneficiari ai sistemului de protecție...

Campanie de conștientizare și informare a tinerilor beneficiari ai sistemului de protecție specială


Zeci de tineri din județul Satu Mare, cu vârsta peste 17 ani, aflaţi în sistemul de protecţie specială, au participat în data de 21 septembrie 2023, la o campanie de conștientizare și informare cu privire la drepturile de care pot beneficia în cazul în care vor dori să părăsească sistemul la împlinirea vârstei de 18 ani.

Campania a fost inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) și a beneficiat de sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare și a Consiliului Județean Satu Mare.


Evenimentul a fost onorat de prezența secretarului de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, doamna Anca Minodora Costin Hendea, care a subliniat importanța continuării educației tinerilor și după împlinirea vârstei majoratului, și a pus accent pe măsurile de sprijin, de natură financiară, oferite de stat dacă tinerii își continuă studiile până la vârsta de 26 de ani.

De asemenea, le-a vorbit tinerilor despre măsurile de consiliere pentru integrarea socio-profesională, despre drepturile și obligațiile lor în societate și despre importanța alegerilor în viață.
Este important de știut că tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, dar care după vârsta de 18 ani nu îşi continuă studiile şi nu au posibilitatea revenirii în propria familie, beneficiază, la cerere, pe o perioadă de până la 2 ani, de protecţie specială în scopul facilitării integrării lor sociale. De asemenea, în ultimul an în care tinerii se află în sistemul de protecţie specială, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului are obligaţia de a-i sprijini în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare.


Totodată, la ieșirea din sistemul de protecţie specială, tinerii au dreptul la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii. Toate aceste drepturi au scopul de a-i sprijini în vederea asumării unei vieți independente și a unei mai bune integrări a acestora în comunitate.


La această campanie de consțientizare și informare au mai participat reprezentanți ai
instituțiilor sătmărene cu care DGASPC Satu Mare are o strânsă colaborare, respectiv Consiliul
Județean Satu Mare, Inspectoratul Județean de Poliție, Brigada de Combatere a Criminalității
Organizate, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Inspectoratul Școlar, Agenția
Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Centrul Județean de Resurse și Asistență
Educațională, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Tinerii au discutat deschis cu autoritățile despre problemele cu care se confruntă, fiind sprijiniți cu cele mai bune soluții pentru rezolvarea lor.


Informațiile din prezentul document și din actele depuse la acesta sunt prelucrate de către DGASPC Satu Mare cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE )2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date România- Judeţul Satu Mare- Consiliul Judeţean- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului- Str. Corvinilor, nr. 18, cod 440080, Satu Mare, tel/ fax. +40 261 768830, +40 261 768449, +40 261 735140;
e-mail: [email protected], www.dgaspcsm.ro

În cadrul evenimentului au fost prezentate experiențele unor tineri care și-au depășit condiția și care au reușit să își clădească un parcurs frumos în viață. Doi dintre aceștia au povestit despre reușitele lor obținute prin educație, muncă și perseverență, după părăsirea sistemului de protecție, iar un alt tânăr și-a relatat experiența prin care a trecut consumând droguri timp de 8 luni, și modalitatea prin care a reușit să învingă acest viciu care ar fi putut să-i ruineze viața.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente