joi, decembrie 1, 2022
AcasăSanatateCampanie de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, demarată de Organizația...

Campanie de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, demarată de Organizația Femeilor Liberale Satu Mare

Luni, 3 octombrie 2022, la Satu Mare a avut loc prima întalnire a doamnelor din cadrul Organizației Județene a Femeilor Liberale Satu Mare, privind informarea demararii si derularii campaniei care are scopul de a susține programul de screening pentru cancerul de col uterin.

Programul este coordonat de Institutul Oncologic Cluj Napoca în parteneriat cu INSP, finanțarea fiind obținută din Fondul Social European prin POCU 2014-2020 , proiect “Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”.

Programul urmărește efectuarea Testului Babeș Papanicolau și a depistării virusului HPV, Human Papilloma Virus, care este factorul etiologic în 95-99% din cazurile de cancer uterin sau displazii ale colului uterin. Acest test poate fi efectuat GRATUIT în județul Satu Mare în cadrul Clinicii Gynoprax din Satu Mare și Carei.


În cadrul acestei întalniri, au participat invitați de seamă, reprezentanți ai sistemului medical sătmărean cât și din vecinătate.

Astfel, Dr.Tarba Nicolae din cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca și-a făcut prezența alături de Dr.Leah Codruț – medic specialist obstetrică-ginecologie, reprezentant al Clinicii Gynoprax din Satu Mare împreună cu Dr. Ghetina Ștefania, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Carei și Dr.Pfau Iulian, medic primar medicina muncii din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, respectiv D-na Curta Mihaela – directorul Casei de Sănătate Satu Mare.  

Toți invitații au manifestat un puternic interes asupra acestei probleme de sănătate publică de interes național, din păcate încă la un nivel ridicat la noi în țară. Sloganul campaniei ,,PNL Satu Mare este alături de tine! Previno! Traiește! Învinge!,, manifestă susținere pentru toate doamnele și domnișoarele comunității locale prin acest program care reprezintă o testare periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă de risc (25-64 ani) pentru a depista apariția leziunilor precanceroase. Dacă aceste leziuni nu sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua până la cancer de col uterin ce poate duce la deces”, transmite președinta OFL Satu Mare, Alina Ristea.

Conform programului de screnning între 24-29 ani se va efectua test Babeș Papanicolau , 30 – 64 se va efectua test HPV. Programarea pentru efectuarea testelor se poate face la clinica Gynoprax Satu Mare: nr: 0770367505, Carei 0745262630
    Program: Luni-Miercuri: 13:00- 16:00
                      Joi 13:00-16:00
                      Vineri: 13:00-16:00

Doamnele vor fi primite la unitatea medicala conform programării.
Înregistrarea se face pe baza actului de identitate!

Campania se derulează până în decembrie, 2023.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente