duminică, mai 26, 2024
AcasăEducatie&CulturaCaravana Culturii Sătmărene a ajuns la cea de-a patra ediție

Caravana Culturii Sătmărene a ajuns la cea de-a patra ediție

viewerDin 13 mai și până pe 23 iunie, în județul Satu Mare se va desfășura cea de-a patra ediție a Caravanei Culturii Sătmărene, în organizarea Consiliului  Județean Satu Mare și cu colaborarea Muzeului Județean Satu Mare, Filarmonicii Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Teatrului de Nord și Școlii de Arte Satu Mare.

Pentru Caravana Culturii Sătmărene care se va desfășura în săptămâna 13-19 mai în orașul Ardud, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare va organiza următoarele activități: deshiderea unui stand cu publicaţiile apărute la Centrul Judeţean Pentru Conservarea Culturii Tradiţionale şi prezentarea materialelor publicate despre oraşul Ardud. Vor fi prezentate monografiile publicate la Editura Citadela Satu Mare, după care vor avea loc prelegeri despre frământările confesionale din secolul XVI şi evenimentele legate de oraşul Ardud. În final, va avea loc un spectacol folcloric oferit de elevii Şcolilor din oraş şi localităţile aparţinătoare.

În Livada, Caravana Culturii Sătmărene are loc între 20- 26 mai 2013, la Liceul Tehnologic “George Bariţiu”. Programul cuprinde Prezentarea monografiei oraşului Livada – prof. Anzik Albert, o masă rotundă cu tema  “Costumul popular între conservatorism şi modernizare “. Studiu de caz: costumul popular oşenesc, și un dialog pe teme culturale cu elevii liceului.

La Negreşti Oaș, activitățile care fac parte din Caravana Culturii Sătmărene vor avea loc între 27 mai – 2 iunie, într-o instituţie şcolară care urmează să fi stabilită stabilită de către colaboratorii din Negreşti Oaş. Manifestarea se adresează tuturor celor din zona Ţării Oaşului și cuprinde prezentarea revistelor editate de Consiliul Judeţean Satu Mare: Citadela şi Confluenţe, prezentări de carte, o masă rotundă cu tema: Satul oşenesc – provocările modernizării al cărei moderator va fi Felician Pop, precum și un dialog pe teme diverse.

Caravana Culturii Sătmărene ajunge în municipiul Carei între 3-9 iunie și cuprinde vernisajul expoziţei etno-culturale cu piese expuse din zona Berveni, o prezentare de dans popular sătmărean cu formaţia Rekettye, o promovare de noi servicii la biblioteca municipală Carei. Prezintă  în power point  Corina Nuna. Va urma o scenetă în limba franceză, coordonată de bibliotecar prof. Nicoleta Latiş şi prof. Belteki Francisc. Adrian Pașca va realiza prezentarea Ansamblului „Ceatăra” de către Adrian Paşca.

În orașul Tășnad, Caravana are loc între 10-16  iunie și va cuprinde prezentarea cărții lui Aurel Pop – Antologia de poezie”Eternitatea prin poezie”. Urmează o întâlnire cu meşteri populari confecţioneri de costume populare şi elemente de podoabă componente ale costumului popular femeiesc, specific zonelor etnografice din județ și organizarea de ateliere în care cei prezenţi să confecţioneze sun îndrumarea meşterilor prezenţi zgărzi, fodre şi agrafe din mărgele colorate. Activităţile propuse se desfăşoară la sediul Liceului Tehnologic din Tăşnad.

În Satu Mare, Caravana se desfășoară între 16-23 iunie. În cadrul acesteia sunt programate prezentările cărților ,,Folclor de pe Valea Tarnei Mari,, de Doina Molnar, ,,Rezistenţa  ţărănească anticomunistă,, de Aurel Pop, Antologia de poezie ,,Eternitatea prin poezie”, ,,Vasile Scurtu – 10 ani in slujba Sătmarului,, , ,,Taina căderilor,, – volum de poezie.Va urma un spectacol folcloric cu Petrică Mureşan, Grupul ,,Românaşul,, Grupul Dots, George Negrea, Petrică Zele. Organizatorii vor amenaja un stand în aer liber de prezentare a obiecte tradiţionale, cu meșterii populari Levai Iosif, Finta Maria, Mare Anica, Poptile Maria și Finta Floare, precum și un stand de prezentare a cărţilor privind etnografia şi istoria judeţului Satu Mare. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a modifica programul şi locaţia desfăşurării  acţiunii.

Referitor la edițiile din anii trecuți, Caravana Culturii Sătmărene din 2009 a adunat 3500 de participanți, cea din 2010 – 4000, cea din 2011 – 5.000, iar anul trecut nu a avut loc.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente