luni, septembrie 9, 2024
AcasăsusCum s-a schimbat clasamentul băncilor din România?

Cum s-a schimbat clasamentul băncilor din România?

Anul 2024 a adus modificări notabile în peisajul bancar din România, cu CEC Bank urcând trei poziții și ocupând acum locul 3 în clasamentul băncilor după dimensiunea activelor. Cele mai mari 10 bănci au rămas aceleași, însă pozițiile din plutonul de la locul 3 în jos s-au rearanjat semnificativ, notează profit.ro.

Activele sistemului bancar au crescut cu 14,6% în 2023, ajungând la un nou record nominal de 803,3 miliarde de lei. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere din ultimii ani, depășind creșterea de aproape 10% din 2022. Totuși, această expansiune vine pe fondul unei inflații anuale ridicate, de 6,6% la sfârșitul lunii decembrie.

Banca Transilvania își consolidează poziția dominantă

Banca Transilvania (BT) și-a majorat cota de piață cu 1 punct procentual, ajungând la peste 20%, consolidându-și astfel poziția de lider detașat față de următorul competitor, Banca Comercială Română (BCR), care a pierdut aproximativ jumătate de punct, scăzând la 13,4%. BT și-a mărit activele cu peste 20%, ajungând la 161,9 miliarde de lei, iar această evoluție survine înainte de finalizarea absorbirii OTP Bank, aflată pe locul 10 după active.

Ascensiunea CEC Bank

CEC Bank a înregistrat o creștere spectaculoasă, urcând de pe locul 6 pe locul 3, cu o cotă de piață de 10,4%. Banca de stat și-a majorat activele cu 35%, ajungând la 83,6 miliarde de lei. Această creștere a fost susținută în mare măsură de achiziții de titluri de stat, posibilă datorită unor mari infuzii de depozite de la clienți.

BRD, parte a grupului francez Société Générale, a căzut pe locul 4, cu o cotă de piață de 10,1%, în ciuda unei creșteri a activelor cu aproape 14%. ING Bank, care a înregistrat pierderi de cotă de piață pentru al doilea an consecutiv, a coborât pe locul 5, iar Raiffeisen Bank a ajuns pe locul 6.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare