joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleCareiul a fost gazda primei ediții a Festivalul Medieval „Villa Karul”

Careiul a fost gazda primei ediții a Festivalul Medieval „Villa Karul”

Sute de iubitori de medieval din județul Satu Mare și străinătate au fost prezenți la Castelului Karolyi din Carei la Festivalul Medieval „Villa Karul”

Steaguri de sărbătoare de toate culorile, piese de teatru, trupe de muzică medievală, cavaleri și domnițe, lume multă și nelipsitul toboșar al cetății și tarabe cu fel de fel de lucruri create manual, au adus  puțin iz de ev mediu Careiului în cele două zile de festival!

Sâmbătă, 3 august

În parcul din jurul castelului, avut loc deschiderea oficială. Începerea manifestărilor a fost marcată cu o paradă a cavalerilor și domnițelor din Ordinul Basarabilor, Ordinul Mușatinilor, al Paladinilor de Terra Medies, al Asociației Sportive Corvus Regia Carei, al Arcașilor Cetății Alba Iuliasau de la Sucevita, Ordinul Ezüst Sólyom  cărora li s-au adăugat luptătorii daci alături de frumoasele lor dace din „Lupii Daciei”, dar și soldații romani cu vestitele femei romane din  „Cohors III Campestris”.

Participanți au înfrânt canicula de afară și au făcut un tur al străzilor apropiate parcului pentru a prezenta careienilor costumele pline de farmecul trecutului.

Organizatorii au dorit să transmit un mesaj celor prezenți.PAGINA3

Bogdan Georgescu, directorul Direcției pentru Cultură și Sport, a făcut onorurile de gazdă, dând cuvântul lui Adrian Ștef, Președintele Consiliul Județean Satu Mare. Acesta a spus că:

“Festivalurile medievale din județ sunt o excelentă modalitate de promovare turistică a județului nostru, iar succesul acestora este evident, fie că vorbim de cele de la Ardud sau Medieșu Aurit, ori de cel la care participăm acum la Carei. În județ avem obiective de mare valoare pe care dacă le prezentăm oamenilor care vin pe la noi reușim să atragem turiști, să ne dezvoltăm pe această latură din care avem numai de câștigat.

Castelul Károlyi și-a recăpătat acum, peste ani, strălucirea. Castelul înflorește din nou, și nu doar pentru că a fost reabilitat, ci mai ales prin evenimentele culturale care se organizează aici în ultima perioadă, toate culminând acum cu acest Festival medieval. Prin Muzeul Județean am căutat și noi, Consiliul Județean, să aducem expoziții interesante pentru a atrage publicul, fie că vorbim de vizitatori locali, fie că vorbim de turiști. Careiul trebuie să rămână un oraș multicultural, un oraș aș al bunei înțelegeri între locuitorii lui.”

Primarul Careiului, Kovacs Jeno a adăugat: „Mulțumesc participanților pentru prezența la Festivalul Villa Karul. În anii de dinainte de 1989 nu ar fi fost posibil un asemenea festival medieval. Într-o țară civilizată valorile medievale trebuiesc apărate, iar noi în Transilvania, har Domnului, avem ce apăra. Asociațiile care respectă și apără tradițiile sunt stâlpii societății.”

Manifestările după-amiezei de sâmbătă au continuat cu demonstrații de mânuire a armelor, de gastronomie medievală, scrimă, demonstrații de lupte, tir cu arcul, dans medieval, muzică și teatru medieval, atelier de creație orală și fabule medievale, de confecționare și mânuire de păpuși tradiționale și alte programe interactive. Seara s-a încheiat cu jocuri cu foc, foarte populare în epoca medievală.

După deschiderea oficială,  luptătorii ordinelor cavalerești au prezentat careienilor demonstrații de lupte, iar domnițele ordinelor au prezentat dansuri medievale.

Duminică 4 august

Șirul evenimentelor s-au ținut lanț și duminică, manifestările au început în jurul orei 14.00 cu o demonstrație de mânuire a armelor oferită de cei de la Ordinul Ezüst Sólyom.

Cu toate că afară caldura a fost destul de greu de suportat, lumea nu a fost descurajată și a a luat parte în număr mare la aceste manifestări medievale.

Pe tot parcursul zilei iubitorii de medieval s-au putut delecta cu un program variat de demonstrații printre care amintim: Demonstrații de lupte – Cohors III Campestris, Ordinul Ezüst Sólyom; Școală de dans medieval – Ordinul Basarabilor; demonstrații de tir cu arcul – Asociația Corvus Regia, Arcașii, Cetății Alba Iulia; școală de tir cu arc englezesc – Arcașii de la Sucevița; meșteri sticlari, pielari și lutieri – Egyed Fero, Ada Bălan și Asociația Aranykapu, muzică și Teatru Medieval – Ordinul Mușatinilor, Ordinul Basarabilor; recitaluri de poezie medievală, atelier de oralitură, fabule medievale – Ordinul Basarabilor; programe interactive pentru copii – Atelier de confecționare și mânuire de păpuși tradiționale – Compania LuMiOlar.

Manifestările dedicate primei ediții ale Festivalului Medieval „Villa Karul”, s-au încheiat cu un recital de muzică veche oferit de Carmina Renascentia.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente