Acasă sus Cât mai plătesc băncile clienților care aleg să își țină trei luni...

Cât mai plătesc băncile clienților care aleg să își țină trei luni 5.000 de lei în depozite: între 4.973 și 5.039 de lei

Un client care dorește să depună la bancă suma de 5.000 lei va obține după trei luni o dobândă netă de maxim 39 de lei. Ratele de dobândă la un depozit constituit pe trei luni variază între 2% și 3,75% pe an, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro.

În cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadență, majoritatea băncilor aplică un comision de 0,5%.

Cea mai mare dobândă plătită la depozitele pe trei luni este de 3,75%, oferită în prezent de TBI Bank, sucursala locală a băncii din Bulgaria, o bancă de talie redusă care încearcă să-și creeze astfel o bază de clienți.

Pentru suma de 5.000 de lei depusă într-un depozit pe trei luni la TBI Bank, un client va obține o dobândă, după reținerea impozitului pe venit de 16%, de 39 de lei.

În cazul în care deponentul nu retrage suma la data scadenței, din 5.039 de lei sunt scăzute comisioanele pentru administrarea contului curent, astfel că acestuia îi vor rămâne 5.005 lei.

Romanian International Bank (RIB) și Volksbank ocupă următoarele poziții în clasamentul celor mai mari dobânzi la depozitele pe trei luni, cu o dobândă practicată de 3,5% pe an.

În cazul RIB, achiziționată la sfârșitul anului trecut de grupul polonez Getin Holding, dobânda netă încasată la un depozit de 5.000 lei este de 37 de lei, iar dacă clientul nu retrage suma la data scadenței, va plăti un comision de ad­mi­nistrare a contului curent de 0,5%, astfel că suma primită va fi de 5.012 lei.

Un depozit de 5.000 de lei pe trei luni la Volksbank, una dintre primele zece bănci din sis­tem, aduce un câș­tig inițial de 37 de lei după im­pozitare.

În cazul în care cli­entul nu se prezintă la data sca­denței, banca va re­ține 20 de lei comision pentru ad­ministrarea contului curent, astfel că depo­nentului îi vor rămâne 5.017 lei.

Alpha Bank, bancă elenă care la sfârșitul primului semestru avea pe piața creditelor din România o cotă de 5,7%, practică o dobândă la depozitul pe trei luni de 3,2% și nu percepe comisioane pentru administrarea contului curent.

Asta înseamnă că un client care depune la Alpha Bank 5.000 de lei într-un depozit constituit pe trei luni va obține la scadență o dobândă netă de 34 de lei.

Calculele efectuate de ZF arată că în cel mai rău scenariu posibil, un client ajunge să retragă la scadență 4.973 lei la 5.000 lei depuși inițial.

Acesta este cazul Unicredit Țiriac Bank, care la o bonificație de 2% pentru depozitul la termen fără prelungire automată, dobânda încasată nu acoperă nici măcar co­misionul de retragere a banilor din cont.

Pentru a acoperi costul comisionului de retragere, un deponent pe trei luni trebuie să aleagă un depozit cu dobânda de 3%-3,75% pe an.

Bonificațiile plătite de băncile mari, precum BRD, CEC Bank și BCR, au intrat sub pragul de 3% la depozitele pe trei luni.

La finalul lunii trecute, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda-cheie de la 3,25% pe an la minimul istoric de 3% pe an, iar această mișcare de relaxare a politicii monetare a creat spațiu băncilor pentru tăierea dobânzilor la depozite.

Depozitele în lei ale gospodăriilor au fost în septembrie de 81,2 miliarde de lei, în creștere cu 4,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, și cu 0,2% mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor furnizate de BNR.

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente