Acasă Sanatate Ce alimente să consumi în funcție de vârstă

Ce alimente să consumi în funcție de vârstă

Nevoile organismului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă: mâncăm diferit la 20, 40 sau după 60 de ani. Află ce alimente să consumi în funcție de vârstă.

Între 20 si 30 de ani

Elementul prioritar pentru acest interval de vârstă este să adopți obiceiuri alimentare sănătoase. Poți consuma practic orice, cu excepția alimentelor prăjite. Produsele de fast-food și patiserie ar trebui, în cel mai rău caz, consumate ocazional.
Este important ca aportul de proteine să fie menținut la un nivel corespunzător, în funcție de activitatea fizică și de sex. Acesta trebuie să fie de cel puțin un gram de proteine pe kilogram corp.

Între 30 și 40 de ani

În acest interval există câteva principii care trebuie aplicate:

  • Reducerea aportului de grăsimi saturate (carne grasă, lactate și brânzeturi grase);
  • După 30 de ani trebuie să ai grija, pentru tot restul vieții, să îți asiguri necesarul de coenzima Q10 (din alimentație si, dacă este necesar, din suplimente);
  • Produsele de fast-food și patiserie evitate pe cât posibil
  • Ponderea legumelor și a cărnii slabe trebuie să crească, în defavoarea surselor de grăsime.
  • Între 40 și 50 de ani

În această perioadă a vieții este esențial să acorzi o atenție deosebită microelementelor. Aportul de calciu și vitamina D trebuie crescut din lactate, pește, ouă, portocale.
De asemenea, după 40 de ani, legumele și fructele concentrate în vitaminele C, A și în pigmenți antioxidanți: ardei, conopida, varza roșie, dovleac, morcovi, kiwi, struguri roșii etc. trebuie consumate în cantități mai mari.
În acest interval de vârstă trebuie mărit și aportul de fibre din legume, verdețuri și cereale integrale.

Între 50 și 60 de ani

Necesarul de vitamina D si de calciu crește și mai mult după 50 de ani. La fel și necesarul de antioxidanți. Raportul dintre grăsimile saturate și cele nesaturate  trebuie să scadă și mai mult. Consumul de calorii se cere ușor redus acum.

După 60 de ani

Aportul de carbohidrați este bine să scadă după 60 de ani. O atenție particulară trebuie acordata necesarului de vitamine din complexul B și al celui de minerale, în special potasiu, magneziu, zinc și calciu.
Surse valoroase de vitamina B: drojdia de bere, ficatul, carnea de pasare, fasolea boabe, lintea, cerealele integrale, germenii de grâu, ouăle, legumele cu frunze verzi.
Alimente bogate in minerale: semințele de dovleac, portocalele, strugurii, fructele și legumele, lactatele.
Dintre sărurile minerale, sarea de bucătărie reprezintă excepția: cantitatea de sare trebuie redusă după 60 de ani.csid.ro

- Advertisment -

Cele mai populare

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Ce vreme îi așteaptă pe sătmăreni în perioada următoare

Vremea va rămâne închisă, cu șanse de precipitații, și în weekend și pe parcursul săptămânii viitoare. Temperaturile vor începe și ele să...

Regina Elisabeta le răspunde lui Meghan și Harry

Regina Elisabeta a II-a s-a declarat întristată de dificultățile prin care au trecut Meghan Markle și prințul Harry. Cei doi au vorbit...

Comentarii recente