Acasă Divertisment Ce criterii au țânțarii atunci când își aleg „victimele“?

Ce criterii au țânțarii atunci când își aleg „victimele“?

tantar-malarie4Jerry Butler, profesor doctorand la Universitatea Florida, declară că „unul din zece oameni reprezintă o atracție pentru țânțari“, potrivit „Huffington Post“. O altă estimare sugerează că 20 la sută din populația globului reprezintă un magnet pentru țânțari, însă nu se știe exact de ce.

Există mai multe mituri, inclusiv afirmația că țânțarii preferă blondele. În realitate, preferințele țânțarilor nu au legătură cu culoarea părului, nivelul de zahăr din sânge, parfumul floral sau alți factori despre care s-a tot vehiculat. „Specii diferite au diferite motive pentru care sunt atrase de oameni“, explică Janet McAllister, entomologist la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor.

În timp ce cercetătorii nu știu exact de ce țânțarii de gen feminin sunt atrași de anumiți oameni (masculii nu se hrănesc cu sânge uman), s-au observat anumite tipare de comportament, după cum urmează:

Persoanele cu o greutate mai mare sunt preferați de țânțari. Ei produc mai mult dioxid de carbon, lucru care, în sine, atrage micile insecte. De aceea, adulții tind să fie mușcați de țânțari mai des decât copiii și bărbații sunt mai des victime decât femeile.

Dacă tocmai ai făcut exerciții fizice, acid lactic se produce în mușchi, substanța fiind preferată de țânțari. Mai mult, după exerciții fizice, respiri mai des și mai profund, astfel, eliberând mai mult dioxid de carbon.

Țânțarii nu ignoră nici persoanele care metabolizează colesterolul rapid, spre deosebire de cei care au un nivel ridicat de colesterol în sânge.

Compușii chimici și bacteriile eliberate prin respirație contribuie la atracția țânțarilor pentru anumite persoane. Cerecetătorii sunt de părere că unii oameni au un miros mai puternic decât alții, deși toată lumea produce aceleași substanțe.

Adevarul.ro

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente