Acasă Sanatate Ce suplimente trebuie să luăm iarna?!

Ce suplimente trebuie să luăm iarna?!

Sistem imunitar echilibrat – iată ce vă cere propriul organism. Se obține prin odihnă și prin două comportamente alimentare obligatorii în lunile reci.

Sistem imunitar echilibrat. Vorbim despre unul dintre cele mai complexe structuri biologice din natură, în care sunt implicate hrana, durata orelor de somn și stresul psihiologic.

Limfocitele T asigură apărarea le nivelul fiecărei celule. Sunt distruse de stresul cronic și devin ineficiente.

În cazul stresului cronic nu vă doare nimic, dar vor apărea mai des infecții virale. E un prim indicator al condiției în care vă aflați.

Infecțiile virale vor fi urmate de infecții bacteriene. Bacteriile devin mai reactive în condițiile unui organism-gazdă inundat de hormoni de stres.

Din acest motiv, o perioadă stresantă are nevoie de pauză. Și orice zi stresantă are nevoie de o noapte lungă de somn.

Vedem și celulele albe din sânge, numite leucocite. Acestea au nevoie de vitamina C ca să fie eficiente.

Dr. Catalin Carstoveanu, Șef secție terapie intensivă Marie Curie: „Concentrația de vitamina C din leucocite este de 50 de ori mai mare decât cea din ser, din sânge, pentru că ele absorb, își iau tot ce trebuie din sânge să fie competente. Lipsa acestui ingredient important crează dezechilibre funcționale grave. Vin în număr mai mare, pentru că nu sunt competente!”

Vitamina C nu poate fi produsă de organismul uman. Se ia din legume, frunze, fructe, culese cu cel mult 48 de ore înainte. După această perioadă, vitamina se autodistruge în contact cu lumina. De aceea, iarna aveți nevoie de suplimente de vitamina C.

Și tot iarna, se dozează vitamina D din sânge și, în funcție de valori, aveți nevoie de asemenea de suplimente. Vitamina D reglează reacțiile inflamatorii în infecții, dar și în boli, care sunt însoțite de inflamație.

Conf. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Nu ne referim foar la infecții, ci și la afecțiuni în care există această componentă inflamatorie, în obezitate, diabet de tip 2, vitamina D este utilă”.

În infecții, doza normală de vitamin D pe care o luați zilnic se mărește la recomandarea medicului.

Dr. Cătălin Cârstoveanu, Șef secție terapie intensivă Marie Curie:„Atunci când ești bolnav, ai o viroză, o infecție, s-a demonstrat că nivelele serice scad abrupt în timpul unei infecții. În intimpul unei infecții poți să administrezi doze chiar mai mari de vitamina D3”

Dozele adaptate vârstei sunt corecte doar după analiza de sânge, care apreciază ce concentrație aveți în circulație.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente