joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleCe trebuie să facă sătmărenii în STAREA DE URGENTĂ!

Ce trebuie să facă sătmărenii în STAREA DE URGENTĂ!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 în țară, a hotărât decretarea stării de urgență pe teritoriul României, din data de 16.03.2020, până când situaţia ţării va fi stabilă. ”Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în aşa fel încât să prindă.

Pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a declarat șeful statului.

Prefectul judetului Satu Mare, Radu Bud, apel la calm si stabilitate!

“Stabilirea de către personalul de specialitate medical a persoanelor care este necesar a intra în autoizolare la domiciliu sau chiar carantină în locuri amenajate sunt măsuri extrem de importante și vin în ajutorul fiecăruia. Cel mai periculos în această bătălie este de a nu respecta indicațiile, sfaturile, sau, a avea o atitudine chiar iresponsabilă vizavi de aceste indicații. Pe de altă parte, trebuie să privim cu calm și încredere, condiții necesare pentru îndepărtarea acestui virus.

Sunt sfaturi de bun simț cum ar fii: evitarea aglomerațiilor, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, cu afecțiuni sau a persoanelor cu imunitate scăzută. Statul Român prin acțiunile reprezentanților săi, demonstrează ca a reacționat profesionist și ca urmare, populația României, românii pot privi cu multă încredere depășirea acestei crize”, a declarat Prefectul judetului Satu Mare, Radu Bud, pentru publicația Jurnalul de Satu Mare.

Ce înseamnă stare de urgență și cât durează

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

În termen de cinci zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

Ordonanța de urgență din 1999 stipulează că: ”Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Stare de urgență în România | Cum va arăta țara

Conform aceluiași OUG, pe perioada stării de urgență ”vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituite în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale”.

”Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei care a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei”, mai prevede OUG numărul 1 din 1999.

Pe toată durata stării de urgență, ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege. Printre măsurile pe care statul le poate impune în această perioadă se numără:

  • să limiteze sau să interzică de tot circulația mașinilor
  • să efectueze razii, controale, percheziții
  • să închidă temporar benzinării, restaurante, cafenele, cazinouri și alte localuri publice
  • să suspende apariția sau difuzarea unor emisiuni radio sau TV
  • să raționalizeze alimente și alte produse de strictă necesitate
  • să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor
  • să emită ordonanțe de urgență
  • să emită ordonanțe militare
  • să interzică circulaţia feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute
Băncile comerciale din România au luat decizia la nivel de sistem bancar să amâne plata ratelor pentru anumite credite pentru o perioadă de timp, a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Acesta nu a precizat ce tipuri de credite vor beneficia de această facilitate, spunând în schimb că fiecare bancă îşi va înştiinţa clienţii şi debitorii în nume propriu.

Banca Transilvania a anunţat deja că extinde perioada de graţie la cardurile de credit, în timp ce CEC Bank este aşteptată să informeze la începutul săptămânii amânarea plăţilor ratelor pentru creditele luate de persoanele fizice pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar.

„Băncile au luat iniţiativa. Deci fiecare bancă îşi face propriul program urmând să anunţe clienţii şi debitorii. Deja e o înţelegere la nivelul întregului sistem bancar”, a spus Vasilescu.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat în contextul epidemiei de coronavirus, că situaţia e sub control şi a făcut apel la populaţie să evite deplasările şi să nu contribuie la propagarea mesajelor de panică.

„Fac apel la calm și solidaritate, este momentul să fim uniți, toleranți, să ne ajutăm fiecare.

Instituțiile statului suntem și rămânem la datorie.

Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri, este o măsură care vine în sprijinul autorităților pentru a putea acționa în sprijinul cetățenilor.

Este nevoie de colaborarea fiecăruia, trebuie să acționăm cu calm și responsabilitate și cu grijă.

Să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare.

Limitați contactul cu alte persoane, informați-vă doar din surse oficiale, nu contribuiți la mesaje de panică, scrise de oameni inconștienți sau cu interese obscure! Susțineți eforturile autorităților!

Situația este sub control”, a transmis ministrul de Interne.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România îi roagă pe clienţi să fie cumpătaţi şi chibzuiţi la ce şi cât cumpără şi îi asigură că există cantităţi şi stocuri pentru toţi, dacă suntem „solidari şi ne gândim la nevoile tuturor”.

„Ştim că mulţi dintre voi sunt preocupaţi în legătură cu efectele răspândirii Coronavirusului (Covid-19). Vă înţelegem şi vă împărtăşim îngrijorările şi vă anunţăm că facem tot ce putem pentru ca voi şi familiile voastre să aveţi alimentele şi produsele esenţiale de care aveţi nevoie. Cele mai importante obiective pentru noi sunt de a ne proteja angajaţii, clienţii şi de a asigura disponibilitatea produselor. Lucrăm îndeaproape cu autorităţile, furnizorii şi partenerii noştri logistici pentru a asigura furnizarea de bunuri în magazine şi pentru a aproviziona depozitele logistice cu produsele a căror cerere este ridicată.(…)

Dar avem nevoie şi de ajutorul vostru. Vă rugăm să fiţi cumpătaţi şi chibzuiţi la ce şi cât cumpăraţi. Înţelegem frământările voastre, dar a cumpăra mai mult decât ai nevoie poate însemna uneori să îi laşi pe ceilalţi fără produsele de care şi ei au nevoie. Există cantităţi şi stocuri pentru toţi, dacă suntem solidari şi ne gândim şi la nevoile tuturor. Doar împreună vom avea grijă de cei dragi nouă şi de cei care sunt în vârstă sau vulnerabili. Facem tot ce putem pentru a face faţă acestei provocări. Vă asigurăm că prioritatea noastră, a tuturor, este să fim cu toţii în siguranţă şi să vă oferim produsele necesare”, afirmă reprezentanţii AMCMR într-o scrisoare deschisă adresată clienţilor lor.

Ce este COVID-19 ?

COVID-19 este boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Care sunt simptomele COVID-19?
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienţi ar mai putea sa aiba dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei uşoare, cu debut treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt rau. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă de COVID-19 devine grav bolnavă şi prezintă dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, precum şi cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă. Aproximativ 2% dintre persoanele suferinde de această boală au murit. Persoanele cu febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie trebuie să solicite asistenţă medicală.

Cum se răspândeşte COVID-19 ?
Oamenii se pot îmbolnavi de COVID-19 de la alţii care au virusul. Boala se poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secretii sub forma de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Aceste picături se aşează pe obiectele şi suprafeţele din jur. Alte persoane se îmbolnăvesc de COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafeţe, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se imbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct secretiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Acesta este motivul pentru care este important să staţi la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă.
OMS evaluează cercetările în curs de desfăşurare a modului în care COVID-19 este răspândită şi va continua să împărtăşească rezultatele actualizate.

CoVID-19 poate fi transmisă de o persoană care nu are simptome ?
Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături expulzate de cineva care tuşeşte sau strănută. Riscul de infecţie COVID-19 de la cineva care nu prezintă nici un fel de simptome este foarte mic. Multe persoane bolnave de COVID-19 prezintă doar simptome uşoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibilă imbolnăvirea de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse uşoară fără să se simtă rău.
OMS evaluează cercetările în curs de desfăşurare a perioadei de transmitere a COVID-19 şi va continua să împărtăşească rezultatele actualizate.

Cine riscă să dezvolte forme severe ale bolii ?
Încă se stâng informaţii despre modul în care COVID-2019 afectează oamenii. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă sau diabet) par să dezvolte o formă gravă de boală, mai des decât celelalte categorii.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19 ?
Nu. Antibioticele nu funcţionează împotriva virusurilor, funcţionează doar pe infecţii bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcţionează. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament al COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicaţiilor unui medic pentru a trata o infecţie bacteriană.

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19 ?
Nu inca. Până în prezent, nu există niciun vaccin şi niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-2019. Cei afectaţi ar trebui să aibă grijă pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacienţilor se recuperează datorită îngrijirii primite din faza incipentă. Posibile vaccinuri şi unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor şi a medicamentelor pentru prevenirea şi tratarea COVID-19. Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi şi pe ceilalţi împotriva COVID-19 sunt să vă curăţaţi frecvent mâinile, să vă acoperiţi gura cănd tuşiţi şi să menţineţi o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de persoanele care tuşesc sau strănută.

A. B. 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente