joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleNationaleCe trebuie să ști despre anvelopele de iarnă

Ce trebuie să ști despre anvelopele de iarnă

cauciucuri-iarna-politie

Cunoaștem foarte bine faptul că legislațiile din România sunt adesea confuze, interpretabile și pline de informații complicate și deseori inutile – inclusiv legislațiile legate de autovehicule și accesoriile acestora.
Însă, după cum probabil bine știți, odată cu începerea sezonului de iarnă intră în vigoare și ordonanță cu numărul 5 din 2011, sau după cum este cunoscută publicului larg, legea anvelopelor de iarnă. În continuare vom încerca să sintetizăm toate informațiile articolului de lege și să va prezentăm și eventuale soluții pentru anvelopele necesare autoturismele dumneavoastră.
Important este de notat că sancțiunile aferente nerespectării acestei legi se aplică nu de la o dată anume, cum se crede adesea – condiția este aceea că drumul să aibă un aspect de iarnă, respectiv fie înzăpezit, fie înghețat sau să prezinte polei. Dacă cel puțin una din aceste condiții este întâlnită, montarea anvelopelor de iarnă devine o obligație, indiferent de luna în care ne aflăm.
Există două categorii de anvelope ce pot fi montate pe timpul sezonului rece în țară noastră, respectiv anvelope de iarnă, sau anvelope all-season, acestea fiind notate cu unul sau două însemne:
• M + S („mud and snow” sau noroi și zăpadă) – pentru anvelope care de regulă pot fi montate și iarnă – acest însemn este obligatoriu pentru a putea circulă legal iarnă;
• Muntele cu un fulg de nea (lângă M + S) – este un marcaj opțional, de regulă întâlnit la anvelopele special proiectate pentru condiții extreme de iarnă, în principiu.
Dacă anvelopele cu care rulați iarnă nu prezintă cel puțin marcajul M+S, riscați să vi se suspende imediat talonul mașinii și să fiți amendat cu până la 2 100 de lei; pentru vehiculele de tonaj mare sau pentru cele utilizate la transportul în comun, amenzile pot ajunge chiar și până la 12 000 de lei.
Și totuși, în mod obiectiv, de ce trebuie să montăm anvelope de iarnă? Legislația curentă are scopul de a crește siguranță pe drumurile publice pe condiții de iarnă, iar anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a servi acestui obiectiv:
– Odată cu scăderea temperaturii sub valoarea de 7 grade Celsius, anvelopele de vara devin mai rigide, pierzându-și mare parte din performanță, pe când anvelopele de iarnă își păstrează elasticitatea datorită amestecului de cauciuc din care sunt fabricate și implicit garantează o aderența mai bună;
– Anvelopele de iarnă au un design special al benzii de rulare, care îmbunătățește aderența și manevrabilitatea în condițiile dificile de iarnă;
– De asemenea, distanțele de frânare și consumul de combustibil sunt la rândul lor reduse;
– Se îmbunătățește comportamentul general al vehiculului pe carosabil, crescând nivelul de confort al pasagerilor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente