marți, ianuarie 31, 2023
AcasăEducatie&CulturaCentenarul morții preotului dr.Vasile Lucaciu, marcat la Satu Mare

Centenarul morții preotului dr.Vasile Lucaciu, marcat la Satu Mare

Luni 28 noiembrie 2022, în organizarea Centrului Multicultural Poesis, a Consiliului Județean Satu Mare, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a Primăriei Municipiului Satu Mare și a Teatrului de Nord Satu Mare, a avut loc, spectacolul omagial dedicat centenarului morții preotului greco – catolic dr. Vasile Lucaciu.

Prima parte a spectacolului omagial a fost dedicată prezentării vieții și activității dr. Vasile Lucaciu de către istorici, oameni de cultură, scriitori, reprezentanți ai autorităților locale, a instituțiilor de cultură și a asociațiilor culturale și civice din județul Satu Mare.


Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare în discursul său a declarat: „Omagierea celui mai ilustru român pe care l-a dat vreodată Sătmarul, acum la centenarul său de veșnicie, reprezintă o înaltă datorie morală și patriotică pentru fiecare din noi.
Există – desigur – în istoria noastră câteva personaje providențiale, dar când acestea au căpătat și aura de Ziditori de Țară, atunci prinosul nostru de recunoștință trebuie să fie total, iar manifestarea noastră din această seară, cred că exact asta și este: o rugăciune pentru sufletul preotului greco – catolic, Vasile Lucaciu. Glasul lui răsună în vâltoarea istoriei, și iată că 100 de ani nu l-au slăbit. Testamentul său este împlinit de toți cei care și l-au luat drept model de luptă și viață…”


În partea a doua a avut loc spectacolul de teatru „Răscolitorul de suflete. Scene din viața lui Vasile Lucaciu”, scenariu dramatic după Dan Tărchilă, în regia lui Andrei Mihalache.
Iar în partea a treia, marele artist Grigore Leșe alături de Zamfira Mureșan au susținut un recital dedicat dr. Vasile Lucaciu.

Sursa: Centrul de Creație SM

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente