miercuri, februarie 28, 2024
AcasăDivertismentCezar Ouatu va reprezenta România în finala Eurovision 2013

Cezar Ouatu va reprezenta România în finala Eurovision 2013

cezarRomânia a obținut un loc în Finala Eurovision 2013, care va avea loc sâmbătă, pe scena Malmö Arena (Suedia), după ce reprezentantul nostru Cezar Ouatu a trecut, joi seară, de cea de-a doua semifinală. Cezar a concurat în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2013 cu piesa „It’s My Life” (muzică și versuri Cristian Faur). Piesa „It’s My Life”, compusă de Cristian Faur, a fost câștigătoare a finalei selecției naționale a concursului Eurovision, care s-a desfășurat în 9 martie, la TVR.

Cezar a dedicat atunci prestația sa familiei și publicului. „Voi cânta pentru voi, pentru tatăl meu care nu mai este printre noi, dar care cu siguranță zâmbește în colțul gurii de undeva de acolo sus, pentru mama mea, pentru toți cei care mă iubesc și pe care îi iubesc!”, a scris Cezar la momentul respectiv pe contul său oficial de Facebook. De altfel, mama sa i-a fost alături la finala selecției naționale a Eurovision 2013, dar și în semifinala de joi seară de la Malmö, după cum a anunțat artistul pe contul său de Facebook.

Cezar (Cezar Ouatu, supranumit „Cezar The Voice”) s-a născut în România, într-o familie de muzicieni, astfel că frecventarea cursurilor Liceului de Muzică și Arte din Ploiești a fost opțiunea firească. După studii de pian și cor a început, în 1998, să studieze canto și muzica barocă, descoperindu-și vocea de contratenor. În 2001 a fost admis la Conservatoriul „Giuseppe Verdi” din Milano, la clasa celebrei profesoare Margaret Hayward, și a absolvit în 2004 cu calificativul maxim. În paralel, el a urmat cursuri de măestrie cu Jordi Savall, Sara Mingardo, René Clemencic și Mariana Nicolesco.

Contratenorul deține mai multe premii internaționale la concursuri de prestigiu printre care: Francisco Viñas – Barcelona (cel mai bun contratenor), Competizione dell’Opera din Dresda (premiul întâi absolut), Riccardo Zandonai Riva del Garda – premiul special al juriului, Renata Tebaldi – San Marino (premiul baroc), Spiros Argiris – Sarzana (premiul întâi absolut) și Hariclea Darclée – Brăila (premiul de excelență).

Contratenorul Cezar Ouatu este invitat în permanența să susțină recitaluri în Italia și în întreaga lume, fiind colaborator al ansamblurilor Cappella Musicale din Lodi și Corul Claudio Monteverdi din Crema. Datorită acestor solicitări are un repertoriu în care se regăsesc creații importante ale genului: „Dixit Dominus” de G.F Händel, „Te Deum” de H. Purcell, „Nisi Dominus” și „Stabat Mater” de A. Vivaldi, „Requiem” de F. Cavalli, „Carmina Burana” de Carl Orff. La San Marino, în august 2007, a obținut un succes considerabil într-un recital cu arii de G.F. Händel și A.Vivaldi realizat în colaborare cu ansamblul baroc „Venti, turbini” dirijat de Sergio Ciomei.

În stagiunea 2006-2007, a debutat la Teatro La Fenice din Venezia, în rolul Armando d’Orville din opera „Il crociato in Egitto” de G. Meyerbeer, în spectacolul regizat de Pierluigi Pizzi și sub conducerea muzicală a lui Emmanuel Villaume. Angajamentele sale din perioada 2011-2012 au fost un succes cu ecouri foarte bune în revistele internaționale de specialitate fiind menționate: „Montezuma” de Graun (rolul titular) la Festivalul „Sanssouci” de la Potsdam; „Salustia” de Pergolesi (Alessandro) la Festivalul Pergolesi de la Jesi, „Alcina” de Händel (Ruggiero) la Opera din Lausanne sub bagheta lui Ottavio Dantone, „Die Fledermaus” (Orlofsky) la Opera Naționala din Zagreb.

Contratenorul Cezar Ouatu a susținut recitaluri în multe orașe ale României și a participat la concerte vocal-cezar2simfonice cu Orchestra de Cameră Radio, Camerata Regala, cu orchestrele Filarmonicilor din Ploiești, Cluj, Arad, Brașov, Sibiu. Planurile de după Eurovision ale artistului includ lansarea unui nou single, apariția pe scenă alături de Andrea Bocelli și Angela Gheorghiu și lansarea unui nou album. După Eurovision, Cezar a spus că vrea să lanseze un single – „Painful Love”, scris de Șerban Cazan și Smiley -, urmat de primul său album în stilul pop-opera. De asemenea, Cezar va apărea pe scenă alături de soprana Angela Gheorghiu, la concertul lui Andrea Bocelli de la București, pe 25 mai.

Republica Moldova, Olanda, Belarus, Belgia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Lituania, Ucraina și Rusia au fost primele 10 țări calificate în finala Eurovision 2013, după prima semifinală a Eurovision 2013 care s-a desfășurat pe scena Malmö Arena. Joi, după a doua semifinală a Eurovision 2013, au obținut un loc în finala Eurovision Ungaria, Azerbaidjan, Georgia,România, Norvegia, Islanda, Armenia, Finlanda, Malta și Grecia. Totodată, țările care merg direct în finala Eurovision 2013 sunt: Franța, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie și Suedia.

Realitatea.net

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente