joi, septembrie 19, 2024
AcasăsusCine trebuie să o achite şi până la ce dată trebuie plătită,...

Cine trebuie să o achite şi până la ce dată trebuie plătită, taxa pe lux 2024?

Începând cu anul 2024, statul impune o taxă suplimentară pentru proprietarii de mașini și imobile cu valoare ridicată, aceștia fiind obligați să completeze și să depună o declarație la Administrația Națională a Finanțelor Publice (ANAF). Taxa pe lux 2024 se referă la impozitul pe bunuri imobile și mobile de valoare mare.

Ce declarație trebuie să depună cei care dețin bunuri cu valoare mare

Persoanele care dețin bunuri imobile sau mobile cu valoare mare trebuie să plătească o taxă.

Ei trebuie să completeze formularul 216 „Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”, iar instrucțiunile de completare au fost publicate de ANAF.

Practic, contribuabilii trebuie să completeze și să depună declarația până la data de 30 aprilie a fiecărui an fiscal pentru proprietățile imobiliare și până la data de 31 decembrie pentru mașinile scumpe, atât persoane fizice, cât și juridice.

Iar declarația trebuie completată direct de contribuabil sau de împuternicitul acestuia, prin intermediul programului de asistență al Fiscului, și transmisă electronic la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe.

Programul de asistență este oferit gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul ANAF.

În cazul în care este nevoie de corectări, contribuabilii pot depune o declarație rectificativă în care să înscrie toate datele și informațiile necesare.

Taxa pe lux 2024

Această nouă taxă, cunoscută sub numele de „taxa pe lux”, a fost introdusă începând cu 1 ianuarie 2024. Ea reprezintă 0,3% din valoarea care depășește 2,5 milioane de lei pentru proprietățile imobiliare și 375.000 de lei pentru mașini.

În cazul proprietăților imobiliare, taxa este în valoare de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, mai exact, aproximativ 500.000 de euro.

În cazul mașinilor, taxa este 0,3% din suma care depășește 375.000 lei, adică 75.000 de euro.

Legea 296/2023, publicată la finalul lunii octombrie, aduce modificări Codului fiscal prin introducerea unui impozit special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Conform Legii 296/2023, impozitul special vizează proprietățile rezidențiale și mașinile scumpe, aplicându-se în următoarele cazuri:

-Persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în valoare de peste 2.500.000 de lei la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.
-Persoanele fizice și juridice care dețin mașini în valoare de peste 375.000 de lei, înregistrate în România.
-Impozitul se aplică pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru autoturismele la care predarea-primirea a avut loc anterior.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare