sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăsusCiolacu promite recalcularea pensiilor dar nu sunt bani. Iată consecințele suportate de...

Ciolacu promite recalcularea pensiilor dar nu sunt bani. Iată consecințele suportate de români

Până la momentul recalculării pensiilor mai sunt mai puțin de 3 luni. În mod rațional, pentru a nu intra într-o nouă perioadă de 4 ani de păcălire a pensionarilor, ar trebui ca guvernul Ciolacu să arate de unde va lua banii necesari recalculării (estimare guvern: un plus de 30 de miliarde la bugetul actual de pensii; estimare Banca Mondială: 54 de miliarde).

De asemenea, mai sunt mai puțin de 4 luni până la promisele majorări de salarii ale profesorilor. Si aici ar trebui precizată sursa de finanțare.

Cu împrumuturile rostogolite și mereu suplimentate nu mai merge – din cauza deficitului bugetar major, dobânzile sunt deja atât de mari că nu prea mai pot fi suportate, motiv pentru care creditorii deja se codesc să mai împrumute Statul român.

Creșterea economică nu este una substanțială, palpabilă – este pe credit și pe prețuri crescute.

Inflația statistică (fabricată de BNR) pare a fi stagnantă, dar inflația reală (scăderea puterii de cumpărare prin emiterea de bani fără acoperire în bunuri și servicii aflate pe piață) este în creștere. E foarte probabil că de aici va rezulta „finanțarea” creșterii pensiilor și a salariilor: erodarea puterii de cumpărare a leului.

Nu există nicio majorare reală de pensii sau de salariu dacă intervine pe trendul scăderii puterii de cumpărare a leului.

Ca să vă faceți o idee, veți ști că, în 2019, cu 100 de lei se putea cumpăra ceea ce azi costa 160 de lei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente