Administrația de Meteorologie a emis noi avertizări cod galben de ploi până miercuri seară pentru ploi la nivel național, care vor acumula însă doar izolat 50-60 litri.mp, din 14 iunie urmând să fie ploi nesemnificative. Din a doua parte a zilei de marți, 11 iunie și până la jumătatea nopții de miercuri spre joi vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureș, Muntenia și Moldova. În aceste regiuni se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 60 … 70 l/mp.
11 iunie, ora 09 – 12 iunie, ora 09
Pe parcursul zilei de marți 11 iunie, până în dimineața zilei de miercuri 12 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureș și în cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, precum și în zona de munte. În aceste regiuni se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 60 … 70 l/mp.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să verifice dacă autoritățile ungare au nevoie de sprijin din partea României. El a cerut totodată autorităților locale să nu mai aștepte intervenția Guvernului în caz de situații urgente, inclusiv pentru eventuala evacuare a unor persoane. „Există încă mentalitatea că toată lumea stă și așteaptă, și după aceea o să vină Guvernul și o să repare diguri, o să scoată apa din curțile oamenilor. Vreau să vă cer de data asta să gândiți altfel. Nu băgăm panica în oameni, dar dacă e nevoie de măsuri rapide și categorice, trebuie să luăm niște oameni din niște case care, Doamne ferește, le ia apa, nu stăm cu mâinile în sân și după aia alergăm cu elicopterele după ei să-i scoatem din case. Aveți toată autoritatea din partea mea să luați măsurile necesare”, a spus Ponta. El a arătat că localnicii trebuie mobilizați, deoarece „oamenii în general stau și se uită și vine Guvernul să repare digul sau să ducă apa mai într-o parte”. Autoritățile din Ialomița au început, săptămâna trecută, să consolideze digul din zona Fetești, erodat în urma creșterii debitului Dunării din luna aprilie.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Ialomița, apele Brațului Borcea al Dunării s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar daca acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânțate din Balta Ialomiței, Autostrada Soarelui și linia de cale ferată București-Constanța. „La Fetești se lucrează fără încetare pentru consolidarea digului. Lucrările de consolidare au început în urmă cu patru zile și se va ajunge la înălțimea digului inițial, de 4,5-5 metri. S-au început lucrările și pe partea digului dinspre Dunăre, unde au fost aruncate pietre la piciorul digului. Prima dată s-a început pe partea de incintă, unde s-a taluzat pământ. S-a încercat și se încearcă lărgirea digului, s-au pus planșe de fier, cu lungime de 14 metri și se realizează un ecran de protecție”, a declarat, luni, prefectul județului Ialomița, Constantin Atanasiu. Autoritățile locale avertizează că, dacă va continua să plouă, debitul Dunării ar putea depăși nivelul critic înregistrat în luna aprilie, când debitul a fost de aproape 12.000 de metri cubi pe secundă.
Vremea pe două zile
Nici pentru miercuri meteorologii nu au vești bune, încât este foarte probabil să fie emisă o nouă atenționare meteorologică. Aversele continuă într-o buna parte a țării și vin însoțite de descărcări electrice și vânt activ. Local cantitățile de apă vor fi însemnate și izolat va cădea grindină. Maximele vor fi cuprinse între 20 și 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în partea continentală a Dobrogei – la Tulcea. În București este și soare, suficient ca temperatura să ajungă la 26….27 de grade, dar mai ales după-amiază și seara vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Joi instabilitatea atmosferică va fi accentuată îndeosebi în jumătatea sudică a țării. În aceste zone pe arii extinse vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiții de grindină, iar cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 27 de grade. În capitală cerul va fi variabil, dar spre orele serii norii se adună din nou și vor cădea averse însoțite de tunete, fulgere și vânt energic. Temperatura maximă va fi tot de 26…27 de grade.
Vremea în Europa
Vremea este capricioasă nu numai la noi în țară ci și în toate țările europei central-estice, cea mai mare parte a Peninsulei Balcanice și în Campia Rusă. În aceste regiuni vor fi averse torențiale, intensificări de vânt cu aspet de vijelie și izolat va cadea grindină. Astfel de fenomene sunt așteptate la Moscova, dar spre seară și la Kiev și Chișinău, iar temperaturile oscileaza între 25 și 29 de grade, ușor peste mediile perioadei. Țările centrale au parte de o ameliorare din partea vremii, mai plouă local și astăzi, dar cantitatile nu mai sunt așa de mari. La Viena este o zi mohorâtă cu ploie trecatoare si doar 18 grade la amiază, iar la Praga și în Berlin se întrezărește soarele și vor fi in jur de 22 de grade. Mulți nori și ploi slabe la Londra, cu doar 16 grade în termometre, aceleași condiții meteorologice și la Paris dar o maximă mai ridicată spre 22 de grade. Sudul are parte de temperaturi de vară, maxime de 28 de grade la Madrid, 25 de grade la Roma și 31 de grade la Atena.
Tendința
În țările central-sud-estice și în țara noastră ploile continuă până aproape de finalul acestei săptămâni. În această parte a continentului presiunea atmosferică înregistrează valori scăzute, iar atmosfera are o strucutură instabilă. Regimul termic în aceste zile este în limite normale pentru această dată (maxime intre 20 si 28 de grade, usor mai ridicate in sud-est). Abia de sâmbătă 15 iunie meteorologii contează pe o ameliorare evidentă a vremii sub aspectul precipitațiilor și la o încălzire treptată.
Realitatea.net