Dacă ar fi trăit, cunoscutul gazetar și scriitor Iosif Țiproc, ar fi împlinit 61 de ani.
Anul acesta, comemorarea sa a fost gândită într-un mod cu totul și cu totul special de fiica acestuia, Manuela Breban, care a inițiat o acțiune memorială la școala ”Iosif Țiproc” din Dumbrava.
Tema centrală a manifestării a fost cea legată de plăcerea lecturii, de a argumenta în fața elevilor, necesitatea cititului.
În acest sens, alături de fiica lui Iosif Țiproc au fost prezenți și scriitorul Felician Pop, directorul Centrului de Creație, precum și preotul greco- catolic Radu Huton, parohul bisericii din Dumbrava Mică, cea pe care ilustrul dispărut a sprijinit-o și a luptat pentru renovarea ei.
Manuela Breban le-a vorbit copiilor despre felul în care tatăl său i-a împărtășit tainele lecturii și a cultivat gustul pentru cuvântul frumos, îndemnându-i pe elevi să nu abandoneze niciodată cartea, pentru că prin lectură ți se deschid perspective și lumi, nebănuite.
Felician Pop a rememorat amintiri cu Ioșka Țiproc, dar și unele legate de copilăria sa și de patima nestinsă de atunci pentru cuvântul scris.
Părintele Huton a vorbit despre necesitatea unui proiect de atragere a copiilor înspre lectură, înspre acele învățăminte morale care pot da omului verticalitate și libertate într-o lumină a credinței.
La rândul lor, elevii școlii au prezentat câteva eseuri privind viața și activitatea lui Iosif Țiproc.
Felician Pop, le-a reamintit că omul acesta a iubit foarte mult școala din Dumbrava și faptul că ultimul material al vieții sale a fost chiar despre deschiderea anului școlar la Școala din Dumbrava i-a impresionat pe copii, până la lacrimi.
În final, directorul coordonator al Școlii Gimnaziale Livada, Csaki Francisc, a înmânat fiecărui elev participant la acest eveniment câte o diplomă, ca semn al unei frumoase și pioase aduceri aminte a mentorului spiritual al școlii.
Manifestările dedicate lui Iosif Țiproc vor fi încununate și anul acesta, prin organizarea de către Consiliul Județean Satu Mare, celei de-a doua ediții a concursului de reportaje ce-i poartă numele, care va fi organizat vineri, 11 aprilie, ora 12:00 la Colegiul Național „Doamna Stanca”.
Omagiul adus acestui inimos și dăruit gazetar și scriitor este una din rarele pagini pe care posteritatea îl aduce unei personalități plecate nu demult dintre noi.
Râvna familiei Țiproc de a menține trează memoria acestuia precum și curatul prinos de recunoștință adus de dascălii și copiii din Dumbrava merită întreaga considerație.
Ce bine se simte familia lui Iosif Tiproc vazand ca memoria acestuia este respectata peste ani. Sunt lucruri frumoase care se intampla in judetul nostru si este laudabil. Cand lumea se cearta, cand o femeie urla prin ziare ca nu mai poate de indignare ca in spatele bisericii de pe Prahova se joaca prea multi copii si sunt caini care o deranjeaza (bine ca nu ii crapa capul cand clopotele suna mai bine de 15 minute!!!!!!!!!!!intre blocuri), cand fiecare se arata foarte nemultumit de tot ce se intampla in jur, iata ca o idee culturala este materializata frumos. Macar din cand in cand, se poate!