29.8 C
New York City
duminică, august 14, 2022
AcasăsusBăsescu a decis ca raportul privind managementul de la Cantacuzino să fie...

Băsescu a decis ca raportul privind managementul de la Cantacuzino să fie trimis Parchetului

Președintele Traian Băsescu a decis ca raportul prezentat în ședința CSAT privind managementul defectuos de la Institutul Cantacuzino să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, membrii CSAT au discutat despre implicațiile în planul securității naționale ale disfuncțiilor constatate în activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producție, dar și a implicării improprii a Ministerului Sănătății, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficiențe care pot genera vulnerabilități la adresa stării de sănătate a populației și că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficiențe și pentru prevenirea repetării acestora.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a decis ca raportul prezentat în ședința CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, precizează sursa citată.

Experții OMS au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din București în perioada 25-27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentrație foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacții adverse, precum febră sau șoc anafilactic.

Institutul „Cantacuzino” poate produce vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, iar neregulile constatate la lotul realizat în decembrie 2013 care nu a îndeplinit cerințele farmacopeei europene pentru endotoxină au fost cauzate de presiunea pusă pe instituție, susțin experții OMS.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a achiziționat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma să pună la dispoziție alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente