vineri, martie 29, 2024
AcasăDivertismentComorile naturale din Parcul Apuseni

Comorile naturale din Parcul Apuseni

Parcul Natural Apuseni – Vino la moții din Apuseni pentru o experiență completă, încărcată de spiritualitate, cu un puternic sentiment de „acasă“. Valea Arieșului Mare din Munții Bihorului, din Apuseni – Carpații Occidentali –, a fost din cele mai vechi timpuri loc potrivit pentru așezări risipite și agricultură pastorală. În nord-vestul zonei se află Platoul Padiș – una dintre cele mai complexe și interesante regiuni carstice din Carpați.

Comorile naturale din Parcul Natural Apuseni cu platouri carstice, păduri de molid, așezări tradiționale, fânețe și pajiști de munte, ghețarii subterani, „bătrâni“ ocrotitori ai locurilor, peșteri bogat concreționate, cu „mesaje“ de la omul preistoric, completează invitația noastră ecoturistică.

Cătunul Casa de Piatră

Este o așezare tipic moțească, pe cursul superior al văii Gârda Seacă, nu departe de Poiana Călineasa. Doar 16 familii de moți trăiesc aici din lucrul la pădure și creșterea animalelor. În sat există posibilități de cazare și ghizi locali. Casa de Piatră e unul dintre punctele de acces spre Ghețarul de la Vârtop, Poiana Călineasa și Coiba Mare.

Mergi și la Cetățile Ponorului din Padiș, probabil cel mai grandios fenomen carstic al României.

Cheile Galbenei

Cele mai spectaculoase chei din Munții Apuseni au o lungime de circa 6 km și sunt mărginite de pereți înalți de peste 150 m. Poți vedea un sector sălbatic cu marmite și cascade, pereți verticali, parcurși cu ajutorul unui cablu de oțel, și tumultuosul râu care se prăbușește, după un tunel, în Cascada Evantai.

La celălalt capăt al cheilor se află Izbucul Galbenei, spre care poți ajunge pe un traseu turistic ce include mici treceri suspendate pe cabluri.

Peștera Scărișoara

Celebrul punct de atracție adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România și unul dintre cei mai mari din Europa, cu un volum de aproximativ 100.000 metri cubi. Accesul se face printr-un aven de 48 m adâncime și 60 m în diametru. Peștera, deschisă publicului tot anul, are o lungime totală de 720 m și adâncimea de 105 m.

Dacă vrei să explorezi și alte peșteri, în zonă se poate practica speoturism și escaladă.natgeo.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente