Consiliul Concurenței avertizează că anunțurile companiilor privind majorarea prețurilor produselor comercializate pot duce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creștere artificială a prețurilor pe piață. Autoritatea precizează că fiecare companie trebuie să-și stabilească independent politica comercială, iar anticiparea unui preț practicat poate intra sub incidența Legii Concurenței.
„Deși este firesc ca, în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru produse precum ouăle să crească, declarațiile prin care companiile își comunică intențiile de majorare a prețurilor pot determina coordonarea între concurenți și o creștere artificială a prețurilor. Acest tip de acțiuni încalcă regulile de concurență la nivel național și european, denaturând piața și afectând consumatorii”, a declarat Bogdan Chirițoiu.
De asemenea, Consiliul Concurenței subliniază că asociațiile pot fi răspunzătoare de încălcarea regulilor de concurență dacă deciziile sau activitățile lor influențează comportamentul companiilor membre și afectează concurența dintre acestea.
Astfel, autoritatea recomandă companiilor să evite orice practici ce pot încălca legislația concurenței și să consulte Consiliul pentru a verifica compatibilitatea inițiativelor lor cu reglementările în domeniu.
Totodată, se reamintește că, anterior, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare totală de 13,47 milioane lei (aproximativ 2,78 milioane euro) pentru cinci companii din sectorul producției și comercializării ouălor de consum, alături de asociația acestora (UCPR). Aceste sancțiuni au vizat coordonarea politicilor comerciale privind livrările pe piață, facilitarea acestor practici fiind realizată prin intermediul asociației, având ca scop creșterea artificială a prețurilor sau oprirea reducerii acestora.
În urma investigației, s-a constatat că reprezentanții companiilor Toneli Holding, Avicola Lumina, Avicola București, Albatros Gold și Super Eggs s-au întâlnit frecvent sub umbrela asociației, discutând probleme ale sectorului avicol și schimbând informații sensibile privind producția și livrarea produselor.
Pentru a corecta aceste practici, Consiliul Concurenței a impus UCPR mai multe măsuri, cum ar fi: să nu divulge membrilor date individualizate, ci doar informații agregate la nivel de asociație; să ofere acces la informațiile agregate și companiilor neasociate interesate să intre pe piață; și să informeze membrii cu privire la modificările sistemului de circulație a informațiilor. Aceste măsuri sunt menite să protejeze concurența corectă pe piață, notează Adevărul.