miercuri, mai 29, 2024
AcasăLocaleConsumatorii din nord-vest și cei din Hajdu Bihar vor fi protejați de...

Consumatorii din nord-vest și cei din Hajdu Bihar vor fi protejați de aceleași legislații

Vineri, 24 mai, de la ora 11.00, în sala mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc o conferință de presă susținută de reprezentanți ai Protecției Consumatorilor din România și Ungaria. Au participat Barcsa Lajos, directorul Protecției Consumatorilor din Hajdu Bihar, Szabo Peter, reprezentant al Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor din Ungaria, Cristian Nicula, director al Autorității pentru Protecția Consumatorilor pe regiunea Nord Vest, Maria Penter, director al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor Satu Mare precum și Cristian Sasu, subprefectul județului Satu Mare.

OPC RO-HU

Temele dezbătute în conferință au vizat o mai bună colaborare a instituțiilor pentru protecția drepturilor consumatorilor români și maghiari. Printre cele mai des întâlnite sesizări cu privire la produse, este   prezența substanțelor chimice care prezintă riscul sufocării, de exemplu la jucării și la produse electrocasnice. Autoritățile din nord-vest doresc o colaborare mai bună și mai strânsă, legislația din domeniul protecției consumatorilor maghiari fiind modernizată și adaptată la cerințele Uniunii Europene.

Invitații maghiari au mulțumit omologilor sătmăreni pentru această întâlnire, având în vedere că în regiunea noastră au avut loc schimbări în organigramă. Szabo Peter, reprezentant al Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor din Ungaria, a spus: “Colaborarea se va extinde având în vedere că foarte mulți cetățeni români își fac cumpărăturile în Hajdu Bihar, în special îmbrăcăminte. Orice nereguli apărute vor putea fi soluționate mult mai ușor. Se dorește armonizarea legislației din România cu cea din Ungaria, ambele fiind coordonate de UE, cu deosebirea că legile care apără consumatorii români prezintă totuși diferențe notabile față de cele din țara noastră”. Un punct comun pozitiv este implementarea unui sistem de alertă comun la produsele considerate periculoase de pe piață. UE a făcut publice produsele retrase de pe piață, astfel că din 1938 de produse raportate de toate țările UE, Ungaria a raportat 294, situându-se pe locul 1 în rândul țărilor UE la acest capitol.

În altă ordine de idei, o mai bună colaborare între autoritățile pentru protecția drepturilor consumatorilor în regiunea de nord-vest și din Hajdu Bihar este foarte necesară, datorită faptului că în județele limitrofe se întregistrează mult mai frecvent probleme la produse, având în vedere ponderea mare de produse comune de pe piață. A fost făcut anunțul că în maxim două luni va fi semnat protocolul de colaborare între reprezentanții Protecției Consumatorilor din regiunea nord-vest și din Hajdu Bihar. Cristian Sasu, subprefectul județului Satu Mare, a apreciat în încheierea conferinței de presă că astfel de întâlniri în scopul colaborării și sprijinului reciproc româno-maghiar vor dovedi că bariera lingvistică nu este o piedică și le-a dorit succes colegilor maghiari.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente