Acasă Locale Nationale Cardul de sănătate nu funcționeză de mai bine de 15 zile

Cardul de sănătate nu funcționeză de mai bine de 15 zile

Sute de pacienți sătmăreni sunt nemulțumiți și chiar revoltați. Zeci și zeci de medici de familie din județul Satu Mare riscă să rămână fără salarii – sau foarte mult diminuate – pentru că platforma informatică a Casei de Asigurări de Sănătate (cea care gestionează cardurile naționale de sănătate) e în colaps de la începutul acestei luni. Mai mult, dacă nu reușesc să valideze în sistemul unic integrat serviciile de consultații acordate pacienților în nevoie, medicii de familie riscă să fie puși la plată – deși nu au nici o vină. Conform declarațiilor unor medici de familie din Satu Mare, cei mai mulți dintre ei continuă să consulte pacienți pentru că strea de sănătate a acestora o impune – apoi, de parcă ar fi pedepsiți pentru ceva ce nu au făcut, fie stau noaptea să introducă toate datele necesare în sistemul informatic muribund, fie fac acest lucru începând de pe la ora 5 dimineața (acestea fiind singurele perioade în care platforma Casei de Asigurări de Sănătate mai dă semne de viață).

Practic, întreaga platformă care gestionează cardurile naționale de sănătate continuă se fie blocată. Este a 17-a zi la rând în care medicii nu pot face consultații și emite rețete în mod legal. ”Numai pacienții în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie care oricum riscă să plătească din buzunar aceste operațiuni”, declară într-un interviu acordat RFI președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. El spune că în acest moment s-au adunat foarte multe operațiuni nevalidate de către medici. În plus, ”pacienții care nu reprezintă o urgență sunt de multe ori trimiși acasă”, declară Vasile Barbu.

Blocarea sistemului național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate nu mai este de mult o noutate. Acum, însă, el este complet blocat de la 1 iulie, după cum spun medicii de familie care susțin că termenul de 5 iulie avansat de CNAS este fals.

În acest condiții, atât medicii, cât și pacienții au ajuns într-o situație disperată. Primii nu pot, conform, legii să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de mult ori obligați de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști.

Pacienții au la rândul lor de suferit pentru că, dacă nu reprezintă o urgență, sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior și a se lovi de aceeași problemă.

- Advertisment -

Cele mai populare

Educația sexuală atacată de Klaus Iohanis la CCR ,promovată de deputați

Legea prin care "educația sexuală” în școli este înlocuită cu "educație sanitară” este constituțională, a decis joi Curtea Constituțională, care a respins...

Taxe care pot fii achitate online din Septembrie

Începând de joi, 24 septembrie, plățile pentru contravaloarea permiselor de conducere realizate de persoanele fizice pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro, a anunțat...

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Comentarii recente