sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomico-socialSocialCriză de sânge fără precedent. Donatorii nu au nevoie de vaccin sau...

Criză de sânge fără precedent. Donatorii nu au nevoie de vaccin sau test COVID

Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare se confruntă cu o criză de sânge fără precedent. Potrivit informațiilor oferite de managerul instituției, doamna doctor Doinița Crișan, grupele cele mai afectate sunt: 0 negativ, B3 rh negativ, AB4 rh pozitiv și rh negativ și A2 pozitiv, însă sunt așteptați donatori pentru toate grupele de sânge. Cu toate restricțiile în vigoare, este important să știți că accesul în Centrul de Transfuzie este permis și persoanelor vaccinate împotriva COVID- 19, și celor nevaccinate și nu se solicită teste de vaccinare.

”Cu crize așa mari de lipsă de sânge nu prea ne-am confruntat. Poate uneori toamna și primăvara scădea numărul de donatori, când începeau muncile agricole, dar nu în așa fel încât să nu poți să ți sub control stocul de sânge nu s-a mai întâmplat”, a precizat pentru Jurnalul de Satu Mare dr.Doinița Crișan, managerul Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare.

Persoanele vaccinate anti COVID pot deveni donatori doar dacă au trecut 7 zile de la imunizare. De asemenea, persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 pot dona sânge doar după ce au trecut 28 de zile de la externare, sigur că odată îndeplinite cele două condiții aestor donatori trebuie să le iasă bine și rezultatele la setul de analize care se face oricărui donator.

”La noi oricine poate să vină, și vaccinați și nevaccinați, numai că cei vaccinați trebuie să aibă un termen de minim 7 zile de la administrarea vaccinului ca să fie apt pentru donare. Dacă au avut COVID să vină cu biletul de externare, trebuie să fie trecute 28 de zile de la exernare ca să poată deveni donatori”, precizează managerul dr.Doinița Crișan.

Pandemia a redus numărul donatorilor

Cât despre campaniile de donare de sânge anterioare, cu regret, doamna manager ne mărturisea că succesul nu a fost cel scontat căci nu a fost atins targetul propus. Cu toate acestea colectivul Centrului de Transfuzie nu se lasă intimidat și continuă seria campaniilor de donare de sânge. În luna decembrie vor avea loc câteva acțiuni în acest sens, prima fiind deja programată pentru data de 7 decembrie la Carei.

”Luna viitoare o să facem, pe 7 decembrie la Carei și pentru Tășnad încă nu am stabilit data, o vom comunica ulterior. Totodată ne deplasăm la societăți acolo unde suntem solicitați și este vorba despre un minim de 50 de donatori. Noi ne deplasăm cu echipa, ne ducem aparatură și toate cele necesare cu noi”, a mai precizat managerul Centrului de Transfuzie.

Printre donatorii fideli se numără jandarmii, polițiștii cât și locuitori obișnuiți ai județului Satu Mare însă numărul lor este afectat serios de pandemie.

”Dintre donatorii fideli, cam 80% sunt cetățenii obișnuiți însă a scăzut puțin numărul lor fiindcă au îmbătrânit cei care într-adevăr au fost donatori fideli și conștiincioși. Am ajuns de la aproape 13.000 de prize pe an la 8.000 – 9.000. Criza aceasta acută de sânge se datorează în mare parte efectelor pandemiei. Cerința este foarte, foarte mare la spitale. Gândiți-vă că avem 7 spitale în județul Satu Mare la care trebuie să le asigurăm sângele și de când este pandemia ne-a scăzut numărul de donatori.

Facilități pentru donatori

Cei care aleg să doneze sânge au serie de beneficii și totodată au posibilitatea de a contribui la salvarea unor vieți. Primesc șapte tichete de masă în valoare de 70 de lei, 50% reducere la un abonament de 30 de zile pentru transportul in comun, o zi liberă cu plată de la angajator plus un set de analize care la laborator valorează aproxmativ 600 de lei (RH, grupa sanguină, Hepatita B, C, HIV, Hemoleucograma, sifilis și probe hepatice, Biochimie). La o donare de sânge se recoltează 450 ml sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, celular în două săptămâni. Doamna manager subliniează că trusa de recoltare este sterilă şi de unică folosinţă şi nu există riscul de contaminare. Cel mai important este că sângele provenit de la un singur donator poate salva 3 vieţi. Donatorul poate reveni să doneze sânge după ce au trecut nu mai puțin de 2 luni de la ultima donare.

Condiţii pentru donare

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii alături de cele condițiile COVID – 19 amintite mai sus: orice persoană care doreşte să doneze sânge trebuie să se prezinte, pentru identificare, cu un document (ex. buletin, CI, carnet de conducere sau paşaport, etc.); să aibă vârsta cuprinsă între18 – 60 ani (la prima donare, peste 50 ani numai cu acordul medicului de la triaj); greutate 50 -100 kg femeile, 60 -110 kg bărbaţii; tensiunea arterială: 60 – 100 mm Hg cu 100 – 180 mm Hg; pulsul regulat, 50-100 bătăi-minut; hemoglobina în intervalul 12.5-17.5 g/dl femeile, 13.5 – 19.5 g/dl bărbaţii; să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale, tatuaje; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de alăptare, lăuzie, în perioada menstruală (la 5 zile după menstruaţie se poate dona); să nu prezinte afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni ale sistemului nervos central, tendinţă patologică la sângerare, afecţiuni hematologice, renale, metabolice (diabet zaharat) şi endocrine, reumatologice şi imunologice, dermatologice, boli profesionale, boli infecţioase (hepatite virale, etc.), parazitare , afecţiuni maligne, TBC, ulcer, persoane pensionate medical. Este recomandat ca dimineaţa înainte de donare să serviţi un mic dejun (fără grăsimi), să vă hidrataţi şi să nu fumaţi înainte şi după donare cel puţin o oră.

Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare este situat pe strada Careiului Nr.26 iar recoltările de fac de luni până vineri în intervalul 8:00 – 10:00.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente