duminică, septembrie 24, 2023
AcasăLocaleCu toate că și Guvernul României a contribuit la finanțarea lucrărilor la...

Cu toate că și Guvernul României a contribuit la finanțarea lucrărilor la Catedrala Roman-Catolică, pe o plachetă stă scris: Realizat cu sprijinul Guvernului Ungariei

Un sătmărean se întreabă, de ce pe peretele Catedralei Romano Catolice din centrul municipiului Satu Mare a fost amplasată o plachetă cu steagul Ungariei pe care scrie în limba maghiară: “ Realizat cu sprijinul Guvernului Ungariei?.

Ne-am documentat referitor la această sesizare și astfel am putut observa că acea plachetă este amplasată sub placheta standar( tablă care se pune pe toate investițiile realizate prin acel program) care atestă că lucrările de reabilitare la Catedrală au fost realizate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. 

Povestea reabilitării Catedralei, pe scurt

Lucrările de reabilitare la Catedrala romano-catolică din Satu Mare au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecție și valorificarea durabilă a patrimoniului natural și cultural Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea totală a proiectului este de 13.931.050 lei, din care 10.819.476 lei au fost asigurați de UE, 1.909.319 lei au constituit sprijin din partea Guvernului României, iar 259.711 lei au fost contribuție proprie. Pe parcurs însă au apărut lucrări suplimentare care nu au putut fi prevăzute în perioada de proiectare, cheltuieli care au fost finanțate de către Guvernul Maghiar, valoarea totală: 2.076.087 lei. 

Practic, contribuția Guvernului Maghiar a fost puțin mai mare decât contribuția Guvernului Român, și cu toate acestea, pe peretele Catedralei este expusă o plachetă care acordă credit doar Guvernului Maghiar. 

Este corect sau incorect acest lucru, rămâne să judecați voi. 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente