Acasă sus Cum a devenit „MADE IN ROMÂNIA” o etichetă negativă fără vina noastră

Cum a devenit „MADE IN ROMÂNIA” o etichetă negativă fără vina noastră

Miniștrii din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit, luni, pentru Consiliul Agricultură și Pescuit, ocazie cu care s-a negociat posibilitatea introducerii unor etichete obligatorii care să menționeze originea cărnii folosite în produsele alimentare, pentru a se împiedica un nou scandal al cărnii de cal. Pentru România, această prevedere ar fi o sabie cu două tăișuri: după scandalul cărnii de cal, europenii se feresc de produsele din România, chiar dacă producătorii români au fost acuzați pe nedrept de etichetare mincinoasă.

Scandalul cărnii de cal din 2013, în care producătorii români au fost acuzați pe nedrept de etichetare mincinoasă, a adus prejudicii serioase de imagine, ale căror efecte vor dispărea abia peste câțiva ani, a arătat, luni, la Bruxelles, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin.

Participant la Consiliul Agricultură și Pescuit, în care unul din subiectele de pe agendă a fost etichetarea produselor din carne la origine, Constantin a comentat că, deși s-a dovedit imediat că România nu a avut niciun amestec în problema cărnii de cal, oamenii au devenit mai reticenți în a cumpăra produse din țara noastră.

Din acest motiv, varianta introducerii unor etichete obligatorii care să menționeze sursa cărnii este o sabie cu două tăișuri pentru România: Pe de-o parte, ar fi în avantajul nostru să etichetăm carnea care vine din România, pentru a nu mai lăsa loc de discuții și acuzații nefondate; pe de altă parte, acest scandal a produs un prejudiciu puternic de imagine pentru țara noastră, iar etichetarea i-ar putea ține la distanță de produsele noastre pe potențialii cumpărători.

În acest moment, se dezbat trei variante: „În primul rând, să rămânem la propunerea actuală, și anume etichetarea voluntară, o precizare voluntară a țării de origine; cea de-a doua variantă, să se precizeze pe etichetă dacă produsele respective sunt din piața Uniunii Europene sau din afara ei; cea de-a treia variantă, de a se preciza obligatoriu țara de origine”, a enumerat Constantin, într-un briefing susținut la Consiliu.

Ultima variantă nu este posibilă acum, însă: „Având în vedere acest lucru, cred că este important să mergem, cel puțin în această fază, pe una din celelalte două variante pe care le avem la îndemână”, a punctat ministrul Agriculturii, spunând că vor mai trece cel puțin trei-patru ani de zile până vor dispărea efectele scandalului cărnii de cal și România va putea lua în calcul varianta etichetării obligatorii.

- Advertisment -

Cele mai populare

Fără creșteri de pensie în acest an sau următorul

O creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment trebuie evitată, pentru că economia nu o poate susţine, iar în...

PNL a depus sesizarea de neconstituționalitate privind numirea lui Iordache

Liberalii au depus, joi, sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al...

Florin Zamfirescu despre închisoarea COVID și conducerea acesteia

Actorul Florin Zamfirescu este nemulţumit de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus şi declară că actualii conducători sunt...

Toleranța înțeleasă și promovată într-un mod greșit.

Papa Francisc militează pentru căsătoriile între homosexuali! Cere o lege specială . Papa Francisc îndeamnă, într-un documentar difuzat miercuri...

Comentarii recente