vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSanatateCum scadem riscul de cancer ?

Cum scadem riscul de cancer ?

Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial. Totuși, unul din 3 cazuri de cancer ar putea fi prevenite, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS ).

Cancerul este adesea imprevizibil, dar există lucruri pe care toată lumea le poate face pentru a ajuta la reducerea riscului de cancer sau la sporirea șanselor de a învinge boala, dacă o fac. Mai mult decât atât, aceste metode de prevenție a cancerului pot reduce riscul și pentru alte boli grave și cresc șansele de a duce o viață mai lungă și mai săn

1.Tinde spre o greutate normala

A fi supraponderal sau obez este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, incluzând cancerul de sân, de colon, de endometru, de rinichi, de esofag și cancerul pancreatic .

2.Pune accentul pe legume și fructe

Consumul de legume și fructele poate ajuta la scăderea riscului de cancer la nivelul cavității bucale, gâtului și esofagului. Specialiștii recomandă să se consume echivalentul a două căni și jumătate de fructe și legume pe zi. Studiile arată că dacă o persoană consumă o varietate de legume și fructe, cereale integrale, pâine integrală, paste integrale, orez integral, pește și păsări de curte are un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer, precum cel de colon sau de stomac.

3.Redu zahărul

Alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr au foarte multe calorii pe care, cel mai probabil, nu le poți arde de-a lungul unei zile. Acest lucru te poate face să crești în greutate și să-ți crești și riscul de cancer. Nu e nevoie să eviți zahărul complet, dar nu îți face un obicei din a mânca zilnic dulciuri. Cât despre băuturile dulci, și acestea trebuie reduse.

4.Consumă mai puțin alcool

Consumul prea mare de alcool poate crește riscul de cancer al sistemului digestiv (stomacul, ficat, colonul), precum și de cancer mamar și al gâtului. Bărbații nu ar trebui să bea mai mult de două pahare de vin sau bere pe zi, iar femeile ar trebui să se limiteze la unul.

5.Introdu sportul în rutina ta

Persoanele care fac efort fizic în fiecare zi sunt mai puțin susceptibile să dezvolte cancer de colon, de prostată, cancer mamar sau de uter. Când te ridici și te miști, corpul tău folosește mai multă energie, digeră alimentele mai repede și împiedică acumularea unor hormoni care sunt asociați cu apariția cancerului. A fi activ contribuie și la reducerea riscului altor probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul. Această activitate trebuie împărțită pe mai multe zile dintr-o săptămână.

6.Renunță la fumat !

Fumatul provoacă diverse tipuri de cancer (pulmonar, de laringe, de esofag, de vezică urinară etc.), dar și boli de inimă și de plămâni. Deși numărul fumătorilor a scăzut în ultimii ani, tutunul încă este cauza numărul 1 a deceselor care ar putea fi prevenite.

7.Protejează-te de razele solare

Radiațiile ultraviolete pot cauza cancer de piele, iar persoanele care petrec mult timp la soare au un risc mai mare. Majoritatea cazurilor sunt vindecabile dacă sunt depistate și tratate din timp, dar pot pune viața în pericol dacă se răspândesc în alte părți ale corpului. Cea mai bună metodă este ca, atunci când ieși din casă, să folosești creme cu factor de protecție solară 30 sau mai mare pe zonele expuse (față, buze, mâini) și să îți acoperi capul cu o pălărie, șapcă etc.

8. Mergi la controale medicale regulate

Cu cât semnele de avertizare ale cancerului sunt detectate mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare. O varietate de teste pot detecta cancerul în faze incipiente, așa că e bine să discuți cu medicul despre testare, mai ales dacă ai avut în familie cazuri de persoane bolnave de cancer.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente