vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDivertismentDe ce bărbații sunt mai afectați decât femeile de infecția cu SARS-CoV-2?

De ce bărbații sunt mai afectați decât femeile de infecția cu SARS-CoV-2?

În întreaga lume, oamenii de știință raportează că bărbații sunt mult mai predispuși să prezinte simptome severe în urma infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 decât femeile. Dar care sunt factorii care influențează îmbolnăvirea mai gravă a bărbaților? 

Specialiștii spun că principalii factori țin de stilul de viață. De exemplu, în Marea Britanie sunt mai mulți bărbați fumători (16,5%) decât femei fumătoare (13%). Și, potrivit cercetărilor din domeniu, fumatul poate duce la dezvoltarea bolilor pulmonare sau cardiace, ceea ce ar face mai dificilă recuperarea în urma diagnosticării cu COVID-19.

Potrivit specialiștilor, și excesul de greutate este un factor de risc major pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. De altfel, și alcoolul este un factor cauzal în mai mult de 60 de afecțiuni medicale, incluzând: cancerul de gât, de stomac, de ficat și de sân, hipertensiune arterială, ciroză a ficatului și depresie .

Apar diferențe și la nivel celular?

Specialiștii spun că în timp ce mecanismele care stau la baza diferențelor dintre sexe sunt complexe și există unele comportamente întâlnite mai mult la bărbați (cum ar fi fumatul) , modul în care organismele noastre reacționează la COVID-19 pare să se învârtă mai mult în jurul factorilor imunologici , hormonali și genetici.

Cercetările arată că organismul femeilor luptă mai bine împotriva infecției, pentru că au răspunsuri imune mai puternice decât bărbații, cu excepția perioadei de sarcină, când sistemul imunitar slăbește ca să nu afecteze fătul care se dezvoltă.

Cercetătorii de la Universitatea din South Wales, Țara Galilor, au realizat o cercetare  ca să afle de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații în general. Corpul nostru e format din milioane de celule. Cele mai multe celule conţin un set complet de gene responsabile de trăsăturile noastre (precum culoarea ochilor, înălțimea etc.). Aceste gene sunt situate pe structuri numite cromozomi. Femeile, de regulă, au doi cromozomi X (XX), pe unul îl moștenesc de la mamă, iar pe celălalt, de la tată. Bărbații , în schimb, au un cromozom X, moștenit de la mamă, și un cromozom Y, moștenit de la tată.

Aceștia au ajuns la concluzia că a avea doi cromozomi sexuali XX este avantajos pentru longevitate și că o genă defectă ar putea juca un rol mic în imunitatea organismului sau în funcția respiratorie. Potrivit studiului, bărbații ar fi mai predispuși să aibă o genă defectă în comparație cu femeile (deoarece femeile au un cromozom X suplimentar care ar avea probabil o copie bună a acestei gene). În mod normal, o mică eroare genetică ca aceasta ar trece neobservată, deoarece organismul este încă capabil să funcționeze normal. Cu toate acestea, în cazul noului coronavirus, SARS-CoV-2, ar putea fi un factor important care afectează modul în care oamenii sunt capabil să lupte împotriva COVID-19.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente