marți, iunie 6, 2023
AcasăPoliticaDeputatul Adrian Cozma dorește limitarea publicității jocurilor de noroc

Deputatul Adrian Cozma dorește limitarea publicității jocurilor de noroc

Deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, dorește ca publicitatea jocurilor de noroc, atât stradală cât și cea din mediul audio-vizual să fie limitată. În acest sens, deputatul sătmărean a depus în Parlamentul României un proiect de lege care să modifice legile existente iar această reclamă să fie pentru toate tipurile de jocuri de noroc.

„Publicitatea stradală și audiovizuală nu trebuie să fie un factor destabilizator al vieții noastre. Tinerii sunt foarte expuși și vulnerabili în lipsa unei educații financiare și nu numai. Publicitatea pentru activități privind jocurile de noroc trebuie restrânsă și în acest sens am depus la Camera Deputaților o inițiativă legislativă. Nu putem impânzi fațadele clădirilor cu reclame la jocuri de noroc”, susține deputatul sătmărean.

Iată EXPUNEREA DE MOTIVE din propunerea legislativă:

”La art. 29 alin.(1) lit.f) din Legea nr.504/2002 a audiovizualului din România, se prevede ca furnizorii de servicii media audiovizuale să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei. Articolul nr.29 a fost modificat și completat, cu această ocazie introducându-se și interdicții privind stimularea consumului de alcool și țigarete. În pofida modificărilor și completărilor care au fost aduse acestei legi, unele comportamente care reprezintă un factor de risc major pentru populație rămân în continuare neacoperite de legislația în vigoare. În acestă categorie intră și promovarea comercială a jocurilor de noroc și a pariurilor, care, mai ales în ultimii trei ani, au înregistrat o creștere semnificativă în grilele programelor de radio și televiziune.

Având în vedere decizia recentă a Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căreia dependența de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave și luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc) considerăm imperios necesar ca Legea nr. 504/2002 a audiovizualului să fie completată, în acest sens.

Astfel, propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România. Facem precizarea că această propunere instituie interdicție pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) și nu introduce o interdicție pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor. Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii și tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuși la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătății și vieții lor sociale.

De asemenea, Legea nr.148/2000 privind publicitatea, grație modificărilor ulterioare, prevede interdicții exprese pentru publicitatea la tutun, alcool și alți factori care pot dăuna societății. Cu toate acestea, cea mai mare parte a publicității stradale din România este marcată, în prezent, de publicitatea la cazinouri, pariuri și diferite tipuri de jocuri de noroc, stimulând apariția adicțiilor chiar în rândul minorilor. Pentru acest motiv, propunem interzicerea oricărei forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente