vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăEconomico-socialSocialDeputatul Adrian Cozma solicită investiții de urgență în infrastructura Gării Halmeu. Deputatul...

Deputatul Adrian Cozma solicită investiții de urgență în infrastructura Gării Halmeu. Deputatul PNL va avea o întrevedere cu ministrul Transporturilor

Deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, a transmis o declarație de presă în care și-a făcut public demersul de a solicita ministrului Transporturilor investiții urgente în modernizarea infrastructurii de căi ferate din Gara Halmeu.

Solicitarea vine ca urmare a traficului crescut de mărfuri în actuala situație de criză generată de conflictul din Ucraina.

„Punctul de trecere a frontierei de stat a României cu Ucraina, pe calea ferată, în localitatea Halmeu, reprezintă una dintre principalele conexiuni și rute de transport mărfuri dintre cele două țări, iar în contextul provocărilor economice generate de conflictul militar din țara vecină, poate deveni o rută esențială în transportul european de mărfuri. În ultimele săptămâni, infrastructura feroviară din Halmeu face cu mare dificultate față fluxului enorm de mărfuri care vin din Ucraina, ajungându-se la aproximativ 3.000 de vagoane care se manipulează zilnic pe infrastructura învechită, adică o creștere de peste 700%. Intensificarea tranzitului feroviar prin vama Halmeu va contribui la creșterea potențialului economic din județul Satu Mare, la sprijinirea fermierilor din ambele țări în valorificarea potențialului de depozitare și comercializare a cerealelor din vestul României.

La începutul săptămânii viitoare voi merge personal la ministrul transporturilor și infrastructurii, domnul viceprim-ministru Sorin Grindeanu, pentru a-i solicita să aprobe, în regim de urgență, un plan de investiții pentru reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii feroviare de la Halmeu. De asemenea, trebuie demarate proiecte de investiții și achiziționate echipamente noi și pentru transvazarea cerealelor sau rampe pentru descărcarea gravitațională, în condițiile în care la Halmeu echipamenetele au o vechime de zeci de ani, iar fluxul de mărfuri este uriaș.

Am convingerea că, dacă ne-am propus, vom identifica și soluții, inclusiv surse de finanțare prin PNRR. Fluidizarea tranzitului de mărfuri prin punctul de trecere a frontierei de stat de la Halmeu reprezintă o oportunitate uriașă pentru economia județului Satu Mare și pentru România, dar și o mână de ajutor importantă dată poporului ucrainean. De asemenea, atunci când va începe procesul de reconstrucție al Ucrainei, infrastructura de la Halmeu va trebui să facă față cantităților uriașe de materiale de construcții care vor merge către țara vecină”, se arată în declarația trimisă de Adrian Cozma, deputat PNL de Satu Mare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente