luni, iulie 22, 2024
AcasăReligieDespre deznădejde vs speranță

Despre deznădejde vs speranță

Nu te lăsa amăgit, lucrătorule fără de minte, cu gândul că vei face mâine ce n-ai făcut azi, căci nu-ți va fi ție de ajuns o zi pentru a achita complet datoria pe care o ai față de Stăpânul ei.

Nouă oamenilor nu ne este cu putință, zice cineva, a petrece cu pietate o singură zi din viață, dacă nu vom cugeta că aceasta este ultima pe care o mai apucăm.

Vom putea goni din noi această patimă numai dacă suntem susținuți de speranța celor viitoare și de contemplarea fericirii făgăduite.

Într-adevăr, toate felurile de tristeți, fie cea izvorâtă dintr-o mânie ante­rioară, sau din pierderea unui câștig, ori din vreo pagubă suferită sau prici­nuită de vreo jignire, de vreo tulburare fără noimă a minții, sau cele care ne împing la o disperare de moarte, vor putea fi biruite, când având privirea îndreptată spre lucrurile veșnice, care vor veni, vom rămâne mereu voioși și neclintiți.

Atunci nici nu vom fi doborâți de nenorocirile prezente, și nici înflăcărați de izbânzile avute, privindu-le pe toate ca pe niște lucruri pieritoare și nefolositoare.

Astfel sa nu incepeti prin a va fi frica de ceva, pe motiv ca nu sunteti indeajuns de puternici, fiindca „ajunge zilei rautatea ei”. Nu va temeti de ziua de maine, ziua de maine se va ingriji de ale sale. Celui ce v-a facut astazi sa va bucurati de pace duhovniceasca toate ii sunt cu putinta.

El nu va refuza nici maine aceasta pace. Nu va chinuiti de grija incercarilor prin care s-ar putea sa treceti, atunci cand acestea n-au aparut inca. Nu va lasati rapusi de nici o temere, nu cautati cu orice pret sa va aflati viitorul, sa vi-l ghiciti, alungati cat mai departe de voi orice spaima, cu credinta in Dumnezeu si cu convingerea ca El va va ajuta la nevoie. Incredintati-va Domnului intru totul, cu nestirbita credinta, cu convingerea ca, daca va fi sa va incerce, va va da si puterea de a face fata incercarii. Domnul „implineste toate trebuintele noastre, dupa bogatia Sa, cu slava” (cf. Filipeni 4, 19).

Cand tii seama doar de puterea ta, ajungi sa cazi in neputinta; puterea lui Dumnezeu te poate ridica prin atotputernicia Sa.

-366 cuvinte de folos pentru toate zilele anului. Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu. Editura Sofia, Bucureşti 2008

-Sfântul Ioan Scărarul, Scara Raiului, Editura Amarcord, Timișoara, 2000, p. 150;

-Sfântul Ioan Casian, Scrieri alese, Editura IBMBOR, 1990, p. 225.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente