29.8 C
New York City
duminică, septembrie 25, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareDiscriminare sau epurare? În patru ani, peste 14,3 milioane de lei de...

Discriminare sau epurare? În patru ani, peste 14,3 milioane de lei de la Ministerul Culturii pentru renovarea conacelor secuiești și 112.600 lei pentru monumente românești

Potrivit unei situații ce cuprinde sumele cheltuite de Ministerul Culturii pentru renovarea și punerea în valoare a monumentelor istorice din județele Covasna și Harghita, în perioada anilor 2011 – 2014 au fost cheltuiți peste 25,2 milioane de lei. Nu se cunosc criteriile care au stat la baza împărțirii fondurilor, însă alocarea lor are următoarea structură: 14,3 milioane de lei pentru renovarea și punerea în valoare a conacelor și castelelor secuiești; 10,7 milioane de lei pentru renovarea și punerea în valoare a bisericilor maghiare; 112.600 lei (o sumă ridicolă!) pentru renovarea unor monumente românești.

În luna decembrie a anului trecut opinia publică din România afla din presă despre cazul ”Plăcuțelor lui Bitus”, un set de trei artefacte votive din aur, care datează din secolele II-III e.n., care au fost scoase la licitație de Artmark cu un preț de pornire de 85.000 de euro, după ce Ministerul Culturii (MC) nu și-a exercitat dreptul de preempțiune (detalii aici).

Potrivit Mediafax, autenticitatea celor trei piese a fost confirmată atât de academicianul Alexandru Vulpe, președinte al secției de Științe Istorice și Arheologice a Academiei Române, care a participat și el la conferința din 2 decembrie, cât și de Florian Matei Popescu. ”În cazul celor trei piese nu e niciun dubiu. Sunt sigur autentice. N-avem nici cea mai mică îndoială”, a spus atunci academicianul Alexandru Vulpe. ”Statul nostru se știe prea bine că n-are prea mulți bani pentru cultură. Asta e!”, a mai spus Alexandru Vulpe.

Toate cele trei artefacte fac parte din patrimoniul cultural național, fiind clasate în categoria Tezaur. Valoarea acestor trei plăcuțe votive din aur dacic este apropiată de cea a vestitelor brățări regale dacice din aur descoperite în zona cetăților din Munții Orăștiei, care au fost furate de vânătorii de comori și recuperate printr-un proces dificil din Statele Unite ale Americii, Franța, Elveția și Germania. Din 2011, brățările pot fi admirate la Muzeul Național de Istorie a României din București.

În schimb, Ministerul Culturii a cheltuit în perioada anilor 2011 – 2014 aproximativ 3,2 milioane de euro pentru renovarea și punerea în valoare a conacelor și castelelor secuiești din județele Covasna și Harghita. Suma se referă strict la conacele și castelele secuiești din cele două județe, însă astfel de monumente se regăsesc și în alte zone din Transilvania.

În afara acestor fonduri, direct de la Ministerul Culturii, monumentele comunității maghiare din cele două județe mai beneficiază și de bugetele consiliilor județene, controlate de UDMR. Spre exemplu, în perioada anilor 2004-2013 din bugetul Consiliului Județean Harghita a fost cheltuită suma de 1.497.796 lei pentru restaurarea monumentelor din județul Harghita. Din această sumă, pentru restaurarea unor monumente ale comunității românești au fost alocate doar aproximativ 51.300 de lei (doar 0,03%!), restul de 1.446.496 de lei fiind destinați exclusiv monumentelor comunității maghiare (documente aici).

Modul în care sunt alocate aceste fonduri pentru renovarea și conservarea monumentelor istorice din județele Covasna și Harghita reprezintă o dovadă în plus a procesului de epurare etnică a românilor din cele două județe. De peste 20 de ani singura cultură care este stimulată și finanțată este cultura maghiară. În România secolului XXI, românii din Covasna și Harghita au același statut ca în evul mediu, singurul lor drept fiind acela de a pleca dintr-o zonă în care limba și cultura lor sunt hulite.

Ca o ironie a sorții, România finanțează acum din fonduri publice renovarea unor conace și castele ce au aparținut în trecut unor grofi maghiari (iar acum sunt revendicate sau aparțin urmașilor acestora), conace și castele construite și cu munca și banii românilor din Transilvania care în evul mediu nu aveau alt drept decât acela de a fi slugă pe pământurile grofilor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente