Acasă Locale Stiri Satu Mare Doi romani lupta pentru separatisti in estul Ucrainei

Doi romani lupta pentru separatisti in estul Ucrainei

Doi romani, dar si turci, sarbi, italieni si germani lupta alaturi de voluntari rusi in estul Ucrainei impotriva fortelor ucrainene, a declarat sambata premierul “republicii” de la Donetk Aleksandr Zaharcenko pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News, citat de BBC News online. “Etnici ucraineni”, care sunt voluntari venind din Rusia si nu militari, lupta pentru rebeli, alaturi de “turci, numerosi sarbi, italieni si germani si chiar doi romani”, a declarat Zaharcenko, care a anuntat la sfarsitul saptamanii ca 1.200 de combatanti au fost antrenati in Rusia.

El a intervenit pe acest post pentru a dezminti, totodata, ca echipamentul folosit de catre rebeli prorusi in estul Ucrainei impotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. “Militarii ucraineni ne-au lasat atat de mult echipament, incat nu avem suficienti oameni sa-l foloseasca. Ma refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad si asa mai departe”, a declarat el, in limba rusa, pentru postul Life News.

Noul lider separatist din Donetk a declarat anterior ca fortele sale cuprind 1.200 de luptatori care au fost antrenati militar in Rusia. Zaharcenko a spus la o reuniune ca acesti combatanti s-au antrenat “timp de patru luni pe teritoriul Federatiei ruse”. Rebelii, a mai anuntat el, detin 150 de vehicule de lupta, inclusiv tancuri.

Rusia a respins acuzatiile Ucrainei si Occidentului potrivit carora ajutoare constand in echipament militar si combatanti au trecut frontiera ruseasca in estul ucrainean. Zaharcenko, care a devenit “premier” al “republicii populare Donetk” (DPR) saptamana trecuta, a facut aceste anunturi in “parlamentul” rebelilor, vineri, o inregistrare video a acestui discurs, sustinut in limba rusa, fiind postata pe YouTube.

“In prezent, pe axa coridorului (care leaga rebelii din Donetk cu cei din Lugansk si de la frontiera cu Rusia) exista, au fost acumulate, rezerve dupa cum urmeaza: 150 de unitati de echipament militar, dintre care aproximativ 30 sunt tancuri, iar restul sunt vehicule de infanterie de lupta si transportoare blindate de personal, dar si 1.200 de oameni care au fost antrenati timp de patru luni pe teritoriul Federatiei ruse”, a spus el, intesandu-si discursul cu multe elemente de jargon militar.

Ucraina a anuntat vineri ca a distrus o parte a unei coloane de blindate care a trecut frontiera din Rusia joi seara. Ministerul rus al Apararii a replicat ca aceasta incursiune este doar o fantezie a Kievului, Moscova dezmintind ca-i inarmeaza sau antreneaza in mod direct pe rebeli. Occidentalii au reactionat condamnand implicarea Rusiei. UE a avertizat ca orice actiune militara unilaterala in Ucraina, indiferent de pretext, inclusiv un ajutor umanitar, va fi considerata o incalcare a legislatiei internationale, iar cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe presedintele rus Vladimir Putin si l-a indemnat sa puna capat acestor transferuri.

Peste 2.000 de civili si combatanti au fost ucisi de la jumatatea lui aprilie in estul Ucrainei, in confruntari intre trupe trimise de Kiev – sa puna capat unei insurectii separatiste proruse in regiunile Donetk si Lugansk – si insurgenti. Un urias convoi rusesc cu ajutoare umanitare trimis de Rusia rebelilor se afla blocat de partea rusa a frontierei, la o distanta de doua ore de condus de Lugansk, asteptand sa patrunda pe teritoriul ucrainean.

Ministrul rus al Apararii Serghei Soigu l-a asigurat sambata pe secretarul american al Apararii Chuck Hagel ca niciun militar rus nu este prezent in convoi si ca acesta nu va fi folosit ca pretext pentru o invazie rusa.

1 COMENTARIU

  1. Cine sunt acesti romani mizerabili care lupta acolo ?
    Merita sa li se ia cetatenia romana.
    Nu sunt demni sa fie cetateni romani !!

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Marcel Ciolacu și Mihai Tudose amendați pentru nerespectarea regulilor

Marcel Ciolacu și Mihai Tudose, surprinși la masă cu alte 10 persoane la o pensiune din Buzău, nerespectând măsurile de distanțare .

Ziua Armatei Române

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că Ziua Armatei României va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane...

Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor

Sfânta Evanghelie de Luca VIII, 26-39 "Şi au ajuns cu corabia în ţinutul Gerghesenilor, care este în faţa Galileii.

Sub 4.000 de cazuri noi raportate de COVID-19

Alte 3.855 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul COVID-19 în România a...

Comentarii recente