sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăsusDonald Trump condamnat cu cinci luni înainte de alegeri

Donald Trump condamnat cu cinci luni înainte de alegeri

Juriul din New York care l-a condamnat pe Donald Trump pentru 34 de infracțiuni de falsificare a registrelor de afaceri a pus capăt procesului de câteva săptămâni al fostului președinte.

Aflat acum în poziția unică de a fi primul fost președinte al SUA condamnat pentru o infracțiune, Trump se confruntă cu posibilitatea unei pedepse cu închisoarea sau a unui termen de probă pentru infracțiunile care decurg din schema de plată a unor sume de bani pe care a ajutat-o să le faciliteze înainte de alegerile prezidențiale din 2016, scrie publicația edition.cnn. 

Cunoscut pentru faptul că organizează apeluri îndelungate la hotărârile judecătorești împotriva sa, este probabil ca Trump să facă apel la condamnare, ceea ce ar putea întârzia semnificativ pronunțarea sentinței, stabilită în prezent pentru 11 iulie.

Când va fi condamnat Trump?

Judecătorul Juan Merchan a stabilit ca sentința lui Trump să fie pronunțată pe 11 iulie, la ora 10.00, ora Europei Centrale. Deocamdată, fostul președinte va rămâne în afara închisorii în așteptarea sentinței. Procurorii nu au cerut ca Trump să depună nicio cauțiune.

Poate Trump să facă apel la condamnarea sa?

La scurt timp după ce Trump a fost condamnat, avocatul său, Todd Blanche, i-a cerut lui Merchan achitarea acuzațiilor, în pofida verdictului de vinovăție. Judecătorul a respins cererea pro forma.

Poate Trump să mai fie ales președinte?

Nimic din Constituția SUA nu interzice unui infractor condamnat să candideze la cea mai înaltă funcție a națiunii, a afirmat în mod constant profesorul de drept Richard L. Hasen, de la Universitatea California din Los Angeles.

Primul fost președinte condamnat penal

Trump este primul președinte care a fost condamnat în instanță, după ce juriul format din 12 newyorkezi a avut nevoie de nouă ore și jumătate pentru a-l condamna pentru toate cele 34 de acuzații. 

După două zile de deliberări, cei 12 juraţi l-au declarat în unanimitate pe Donald Trump vinovat de toate cele 34 de infracţiuni de falsificare de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actriţa de filme porno Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual la sfârşitul campaniei sale prezidenţiale din 2016, scrie AGERPRES.

Verdictul a căzut în mijlocul campaniei prezidenţiale, cu prima dezbatere între Donald Trump şi Joe Biden pe 27 iunie şi convenţia republicană la Milwaukee (15-18 iulie), unde omul de afaceri va primi oficial nominalizarea partidului său.

Cu cinci luni înainte de alegeri, consecinţele acestei decizii asupra alegerilor sunt greu de prevăzut, mai ales că magnatul republican urmează să facă recurs.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente