Acasă Economico-social National Două filme românești premiate la Berlinale 66

Două filme românești premiate la Berlinale 66

ilegitim-berlin-adrian-sitaruFestivalul Internațional de Film de la Berlin, desfășurat în perioada 11-21 februarie, a anunțat sâmbată seară câștigătorii celei de-a 66-a ediții a festivalului, informează ICR Berlin. Printre aceștia se numară și două producții românești: lungmetrajul independent „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru și scurtmetrajul „O noapte în Tokoriki” în regia Roxanei Stroe.

Prezent în secțiunea Forum, lungmetrajul independent “Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, a fost distins cu Premiul C.I.C.A.E  – „Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă). Trofeul, care reprezintă o importantă „carte de vizită” a peliculei pentru distribuitorii din întreaga lume, a fost ridicat de producătoarea Anamaria Antoci.

Juriul format din Michal Matuszewski, Aistė Račaitytė, Lysann Windisch a avut de ales dintr-o listă de 44 de producții participante, din care 34 au fost proiectate în premieră mondială.

Filmul spune povestea a doi frați (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. O familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore dar și actori neprofesioniști din cadrul școlii de actorie InLight – Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu. Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru și Alina Grigore, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silișteanu și Alexandru Lorian Timoșca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu și Theo Lichtenberger în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu.

Totodată, scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe ”O noapte în Tokoriki”, prezent în secțiunea Generation 14plus, a primit ”Premiul special pentru scurtmetraj”, în valoare de 2.500 de euro.

Acțiunea filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, unde întregul sat sărbătorește majoratul Gianinei. Iubitul acesteia împreună cu Alin urmează să îi facă un cadou neașteptat, pe care nimeni nu îl va uita. Protagoniști sunt Cristian Priboi și Iulia Ciochină, participantă în acest an la festival și în cadrul Berlinale Talents.
Juriul secțiunii pentru tineret, din care au făcut parte 61 de filme de lungmetraj și scurtmetraj dedicate copiilor și tinerilor,  a fost alcătuit din Vincent Edusei, Emilia Forck, Mira Leskien, Carlotta Saumweber, Tim Schiffer și Esther Siebelitz.

Ca și în anii precedenți, Institutul Cultural Român din Berlin a susținut participarea româneasca la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. La cea de-a 66-a ediție au mai participat din partea României, pe lângă actrița Iulia Ciochină și cele două pelicule câștigătoare, scenarista Ruxandra Ghițescu în cadrul Berlinale Talents, actrița Cosmina Stratan, protagonistă a peliculei „Shelley”, în regia lui Ali Abbasi, Răzvan Rădulescu, co-scenarist al producției germano-franco-mexicane „Soy Nero”, în regia lui Rafi Pitts, precum și actrița Cristina Flutur invitată ca speaker în cadrul Berlinale Talent Lab.

De asemenea, Centrul Național al Cinematografiei a organizat standul românesc din cadrul European Film Market, unde au fost prezentate o serie de producții românești recente.

Sursa: www.hotnews.ro
- Advertisment -

Cele mai populare

Metode de atenuare a stresului

Stresul este un factor ce ne destabilizează viețile, de aceea e important să știm să-l controlăm. Stresul a devenit acest...

Deznădejdea nu este creştinească! Dumnzeu este speranță, lumină și iubire!

Deznădejdea se împuterniceşte, căci se hrăneşte din ea însăşi. Când deznădejdea este mai puternică, se pierde nădejdea. Ne simţim despărţiţi de Dumnezeu...

Evaluare Națională 2021.Adaptarea la pandemie și școala online

Pe fondul pandemiei și a școlii online, Ministerul Educației a decis să adapteze programa pentru examenul de evaluare națională și să elimine...

Ordonanță de urgență pentru companiile din domeniul Horeca

Principiul "primul venit, primul servit" a fost eliminat din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind măsurile de sprijin pentru companiile din domeniul...

Comentarii recente