29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăSanatateDouă turiste din Sălaj, blocate pe Vârful Pietroasa, au fost salvate...

Două turiste din Sălaj, blocate pe Vârful Pietroasa, au fost salvate de salvamontiștii sătmăreni

Două femei din Sălaj care au rămas blocate în sectorul de gol alpin de la Luna Șes – Vârful Pietroasa, au fost salvate cu succes de salvamontiștii sătmăreni, anunță Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare.

Cele două turiste au fost surprinse de viscol, iar pentru a scurta timpii de intervenție, una din echipe a trebuit să urce pe vârful Pietroasa de unde să coboare la cele două turiste surprinse de viscol. Din cauza grosimii și a instabilității stratului de zăpadă, a fost o acțiune la limită, dusă la bun sfârșit datorită angajamentului și a pregătirii de care au dat dovadă salvatorii montani John Lișcă și Nelu Lișcă.


“La nici două săptămâni de la exercițiile complexe desfășurate la Luna Șes-Pietroasa, SPJ Salvamont Satu Mare a primit prin intermediul SNUAU 112 o solicitare de recuperare a două turiste din Sălaj, rămase blocate în sectorul de gol alpin.

Mai multe greșeli din partea turistelor, făcute din necunoaștere suficientă a muntelui le-a adus în situația de a solicita ajutorul echipelor Salvamont, care grație și ultimei pregătiri tematice au acționat prompt și la timp, pentru a evita degradarea stării de sănătate prin hipotermie, a turistelor rămase în golul alpin”, transmite Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare.

Recomandările salvamontiștilor sătmăreni

Pornind de la această intervenție, Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare face câteva recomandări iubitorilor de munte.

“Punând accent pe erorile comise de cele două tinere, facem un apel către toți doritorii de ture montane să ia în considerare următoarele reguli care vor face ca ținta propusă să fie atinsă în siguranță și fără incidente: dotarea cu echipamentul corespunzător sezonului, în concordanță cu durata și gradul de dificultate al traseului; informarea prealabilă despre starea traseului, a condițiilor de deplasare pe traseu, pentru aceasta Salvamont Romănia vă stă la dispoziție prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont 0725 826668 (0SALVAMONT) informarea prealabilă despre stare vremii.

În ziua de azi, prognozele meteo sunt destul de exacte, dar zonele montane au particularitățile lor: dacă vremea se schimbă brusc, viscolește sau apare ceața, care poate reduce drastic vizibilitatea și capacitatea de orientare mai ales în zonele de gol alpin, este indicat să ne oprim într-un loc sigur și să reevaluăm toată drumeția sau chiar să renunțăm la ea. Dacă în zonele joase de cămpie ale județului a sosit primăvara, în zona montană iarna este încă la ea acasă. Pe timp de iarnă, provocările de ordin tehnic și fizic diferă mult în comparație cu cele din restul anului, în acest sens un traseu lejer făcut pe timpul verii poate deveni o adevărată provocare în sezonul invernal.


Ca o ultimă mențiune, finalul iernii este una din cele mai păcătoase perioade pentru intervenții în zona montană, deoarece mijloacele de transport își arată limitele, în sensul că la baza muntelui stratul de zăpadă redus face riscantă deplasarea cu snowmobilul, propice în schimb deplasării cu ATV-ul, dar la înălțimi mari singurul mijloc de deplasare rapidă este doar cu snowmobilul”, transmite Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare.

Sursa text & foto: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare


- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente