duminică, mai 26, 2024
AcasăEducatie&CulturaDublu eveniment cultural, la Biblioteca Județeană Satu Mare

Dublu eveniment cultural, la Biblioteca Județeană Satu Mare

Joi, 23 mai, profesoara Nicoleta Câmpian și-a lansat cea de a doua carte cu titlul ”Însemnările unui diriginte”, carte scrisă sub forma unui jurnal care face referire la experiența didactică a autoarei. În cadrul aceleiași manifestări, pictorul și prozatorul Dan Marius Cosma a expus în holul Sălii Multimedia al Bibliotecii Județeană 20 de tablouri. Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Primăriei Crucișor și cu implicarea personală a primarului Florinel Andreica. Din prezidiu au făcut parte Gheorghe Gheorghiade, fost director al Bibliotecii Județene, pictorul și scriitorul Nicolae Pop, directorul Editurii Citadela, Aurel Pop, Nicoleta Câmpian, Dan Marius Cosma și din partea instituției gazdă Angela Câmpian, dorector interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

biblioteca

În cuvântul său, primarul comunei Crucișor a mărturisit că expoziția a fost o surpriză plăcută. Nu știa că prozatorul Dan Marius Cosma este atât de talentat și la pictură. S-a bucurat că are un consătean cu calități deosebite, dăruit trup și suflet comunei în care trăiește. Directorul Aurel Pop l-a considerat pe Dan Marius Cosma un prozator valoros care a editat până în prezent trei volume de proză, foarte  bine primite de critica de specialitate. Despre Nicoleta Câmpian a menționat că a scos o carte unicat pe care o recomandă călduros tuturor părinților dar și elevilor. În carte se regăsesc faptele a trei generații de elevi. “Recomand cartea din suflet, cititorul care o va parcurge nu va avea nimic de regretat”, a spus Aurel Pop, directorul Editurii Citadela.

DSCN0328

DSCN0330

DSCN0331

DSCN0329

Dan Marius Cosma a vorbit despre calitățile de dascăl ale autoarei, care dovedește o foarte bună cunoaștere a psihologiei copiilor, și „este fără îndoială un diriginte cu personalitate”. Autoarea a mărturisit că ideea de a scrie această carte i-a venit spontan, iar „materialul” l-au furnizat elevii. Copiii ei, pe care îi iubește foarte mult, au citit deja cartea și s-a gândit să le facă cadou la sfârșit de an școlar pentru a le rămâne ca o frumoasă amintire.

În partea a doua a manifestării, cei prezenți au luat parte la vernisajul expoziției de pictură, semnată de Dan Marius Cosma. El este absolvent al Liceului de Artă din Baia Mare și al Facultății de Arte Vizuale. Despre creația artistului au vorbit Gheorghe Gheorghiade, fost director al Bibliotecii Județene Satu Mare, pictorul Nicolae Pop și Vasile Pop de la Biblioteca Județeană. Vorbitorii și-au manifestat admirația față de creațiile artistului. Majoritatea tablourilor redau peisaje din comuna Crucișor. Ele degajă o armonie caldă, sunt sunt bine organizate și exprimă bucuria de a trăi. Tablourile s-au născut fără încrâncenări interioare ci pur și simpu din plăcere. “Pictorul respectă legile naturii, redă realist și perfect atmosfera satului, exprimă starea sufletească a autorului. În toate tablourile se regăsește armonia și echilibrul”, a spus pictorul Nicolae Pop. Expoziția va rămâne deschisă până la data de 17 iunie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente