joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialEditorial - Cu bacu-n dubă

Editorial – Cu bacu-n dubă

Deja a intrat în tradiție ca niciun examen de bacalaureat să nu se sfârșească fără un circ de toată pomina.

Cu acest prilej putem constata „pe viu” cam cum reacționează autoritățile într-o situație de criză.

Este cât se poate de adevărat că în ultimii ani, bacalureatul nu a mai fost un simplu examen de complezență, căzând, așa cum se întâmplă numai la noi, în cealaltă extremă. 

A început imediat, jocul de-a măcelul, iar promovabilitatea a scăzut, undeva la 30 %.

Fostul ministru al Educației Naționale, Daniel Funeriu, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai nepricepuți inși ajunși în fruntea Învățământului. Omul acesta nu a înțeles absolut nimic din ceea ce se întâmplă în domeniul pe care-l păstorea, iar de aici și până la colaps, nu a fost decât un pas.

Individul acesta bizar tot vântura măciuca „exigenței”, fără să aibă habar cam care era esența acestei exigențe.

La drept vorbind, avem un învățământ de-a dreptul sinistru și, personal, în ultimele două decenii, cel puțin, am tot susținut necesitatea amplasării unei bombe sub șandramaua asta putredă care pervertește viitorul României dar cine dracu’ să mă mai asculte pe mine sau pe cei care și-au dat seama că întreg sistemul educațional din țara asta este aiurea și aproape inutil.

Desigur, nimănui nu-i pică bine să i se spună de la obraz chestiile acestea dar aici este vorba despre salvarea – in extremis – a viitorului nostru național.

Bulibășeala de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din capitală a scos la iveală modul de-a dreptul prostesc în care instituțiile represive ale statului înțeleg să-și exercite prerogativele.

Imaginea aceea nefericită – transmisă în direct de posturile de televiziune naționale! – cu duba miliției care aduna copiii de la bac este demnă de anii 1950.

Ca să nu mai vorbim despre interogatoriile tâmpite prin care adolescenții aceștia speriați, erau îndemnați să-și denunțe părinții cum că ar fi dat mită pentru bac. Scena aceasta este la fel, până în detalii, cu teroarea din timpul lui Stalin, când copiii își denunțau părinții cum că ar fi anticomuniști.

Iată cum dobitocia și ticăloșia au străbătut intacte vremurile și regimurile. Iată cum, vicleniile torționare sunt aplicate de niște milițieni care încă nu au aflat că trăim totuși, într-o țară a Uniunii Europene!  

Este de-a dreptul alarmant că Poliția Română nu a făcut în acest sfert de veac, niciun fel de progres în ceea ce privește mentalitatea.

În odioasele școli de poliție, tinerii trec și acum printr-un adevărat proces de mancurtizare tipic stalinist, unde cetățenii acestei țări sunt priviți de-a valma, ca niște infractori.

Nu putea lipsi din ciorba asta infectă, nici SRI, care, după cum bănuiam, se ocupă de școli și de chestii minore, în timp ce un nebun punea la cale un atentat la o facultate din Iași.

Dar desigur, sereiștii erau ocupați cu mita de la bac!

După atâtea decenii, aceste instituții nu s-au schimbat în esență, absolut deloc. Susținem prin taxe și impozite aceste structuri care ar trebui să-și exercite rolul preventiv și nu să se laude prin jalnicele lor bilanțuri cu numărul de omoruri ori de amenzi date de-a valma.

De la polițistul pitit după tufe, ca să-și facă norma la amenzi, și până la agentul SRI care îți ascultă telefonul ca o babă limbută și curioasă, avem o imagine sordidă a modului în care unele servicii

înțeleg să-și facă datoria, într-un stat expus atâtor și atâtor vulnerabilități dar de care nu are nimeni vreme să se ocupe!

Trăim într-o țară nefericită care nu aparține locuitorilor săi. Oamenii se află în voia sorții, la cheremul unor indivizi abuzivi, puși doar pe căpătuială și batjocorirea unui popor care habar nu are încotro este mânat.

Dacă aproape jumătate dintre absolvenți nu și-au luat bacul întrebarea care se pune este: câte dintre instituțiile „abilitate” au trecut examenul europenității? Întrebarea este pur și simplu retorică, iar răspunsul, vorba cântărețului, este vânare de vânt!

 

Felician POP

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente