Aflăm că un apropiat al președintelui PMP, Eugen Tomac, pe numele săuClaudiu Palaz a înscris la OSIM numele PDL. O titulatură destul de rezonantă,chiar dacă astăzi ea părea să fie integrată osmotic în ”marele” PNL, născut caurmare a fuziunii meșterite de liderii celor două partide care au consimțit să-șiunească destinele după alegerile nu demult săvârșite: vechiul PNL și fostulPDL.
Interesant este în primul rând faptul că diriguitorii noului PNL nu s-augândit ei înșiși la această posibilitate de asumare ulterioară a numelui decătre niște ipotetici membri nemulțumiți de evoluția nou încropitei alianțe,fie și pentru că nu și-ar fi găsit un loc adecvat în noua structură. Asemeneaepisoade s-au mai văzut în istoria politică post-decembristă. Așa încât,iuțeala de mână a unora, asociată cu nebăgarea de seamă a altora, a făcut caposibilitatea renașterii PDL să apară pe firmament.
Temeiurile pentru care acest fapt are șanse să se producă ar fi mai multe.
În primul rând, deoarece orice asemenea fuziune, precum cea dintre PNL șiPDL este mult mai complicată decât s-ar crede la primul impuls. Nu datorităvreunor aspecte doctrinare, partidele românești având o identitate doctrinarefoarte laxă și relativă. A se vedea asocierea PSD-PNL, ori trans-migrarea PD dela social-democrație, la liberalism. Dificultățile rezidă mai ales dinrivalitățile și tendințele de supremație care se nasc inevitabil în asemeneasituații. Cele două echipe, în virtutea unui sentiment de solidaritate sectară,vor să-și asume cât mai mult din tortul existent sau prezumat al puterii,gândind în continuare în termenii:”noi” și ”ei”, oricâte asigurări contrariis-ar da din perspectiva inițiatorilor și liderilor fuziunii.
Formula bicefală, pentru care s-a optat și în acest caz, nu realizează nicipe departe satisfacția scontată, ci perpetuează pe termen nedefinit orgoliileși competiția. Insatisfacțiile alimentează posibile tendințe centrifuge șiaspirațiile de a reveni la vechea identitate, pentru ce care au sentimentul căau ieșit perdanți din combinație. În cazul nostru aceștia ar putea fipedeliștii, datorită alegerii lui Iohannis ca președinte și implicit arbitru aljocului. Deja se aud voci care contestă inclusiv angajamentul ca Predoiu să fietitular al destul de improbabilei funcții de prim-ministru al unui guvern deextracție liberală, care ar putea să răsară te miri când.
În al doilea rând, noua opoziție, care încearcă să se nască în condițiileunui relativ non-combat al opoziției oficiale, reprezentate de PNL și neoficialde Președinte, are nevoie de un brand suficient de sonor și suficient decunoscut, pentru a mai putea reprezenta ceva la următoarele alegeri. Mai alespentru că PMP a ratat această șansă, îndeosebi datorită situării ostentative înprim-plan a Elenei Udrea, care, pe drept sau pe nedrept, are ori i s-a creat oimagine deloc favorabilă afirmării unui partid cu aspirații majore deadjudecare a unei felii semnificative de putere. Am văzut că și Traian Băsescua ezitat să se înregimenteze în rândurile sale, contrar unor promisiunianterioare.
În al treilea rând, este neîndoielnic vorba și de încercarea de a asiguraun posibil vehicul electoral fostului președinte, Traian Băsescu, personaj carenu poate să se consoleze deloc cu calitatea în care ar voi să-l vadădetractorii săi, cea de pensionar și de bunic. Ori de ceva chiar mai rău decâtaceste ipostaze, dacă am vrea să luăm mai în serios ”gluma” lui Victor Ponta dela memento-ul a trei ani de la dărâmarea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu.
Ce-i drept Traian Băsescu se profilează drept vocea cea mai pregnantă aopoziției la actuala guvernare și, paradoxal, și la opoziția ”oficială”reprezentată de entitățile mai sus menționate. Despre cei care ar putea săalcătuiască noul/vechiul PDL nu știm prea multe. Puteam să bănuim că la unmoment dat va avea loc un fel de fuziune cu PMP. Dacă.
Când și cum și mai ales dacă acest proiect se va concretiza rămâne de văzut.El este deocamdată doar o intenție destul de cețoasă, o ipoteză, cum se spune,de lucru.
Mihail Fodor