Elevii români din Ucraina riscă să piardă dreptul de a comunica în limba română în pauzele dintre ore, potrivit unui proiect de lege propus de Kiev, avertizează, într-un editorial pentru Agenția BucPress, Anatol Popescu, președinte fondator al Asociației „Basarabia”.
O propunere de modificare legislativă din Ucraina este susceptibilă de a le fura elevilor vorbitori nativi de limbă română posibilitatea de a se juca și comunica între ei în limba maternă, în pauzele dintre ore, prin instituirea așa-zisului „mediu educațional ucrainofon” și readucerea limbilor minorităților naționale – inclusiv a limbii române- la stadiul de „limbă de bucătărie”, din perioada sovietică, notează Anatol Popescu.
Potrivit acestuia, proiectul vine în contextul sprijinului activ, continuu și neîntrerupt pe care Ucraina l-a primit de la România în ultimii 3 ani.
„Ucraina nici azi, după aproape 3 ani de fază activă a războiului ruso-ucrainean și totodată de sprijin activ, continuu și neîntrerupt al României și Republicii Moldova în lupta cu ocupantul rus, nu încetează să implementeze politici de deznaționalizare și asimilare în masă a comunităților istorice, autohtone românești, de pe teritoriul său. Culmea ipocriziei este că statul ucrainean continuă și perpetuează împotriva propriilor cetățeni politicile de deznaționalizare și de asimilare ale dușmanului său acerb – politici și practici ale imperialismului secular rus, cu care se duce azi o luptă pe viață și pe moarte, luptă în care și-au pierdut viețile inclusiv sute de cetățeni ucraineni de naționalitate română”, explică Anatol Popescu.