Acasă Locale Nationale Euro a coborât la un nou minim al ultimilor 11 ani față...

Euro a coborât la un nou minim al ultimilor 11 ani față de dolar, în urma alegerilor din Grecia

Euro a coborât luni la un nou minim al ultimilor 11 ani față de dolar, în condițiile în care partidul anti-austeritate Syriza a câștigat alegerile parlamentare din Grecia, ceea ce deschide calea unei posibile confruntări dintre Grecia și instituțiile internaționale.

Moneda europeană se tranzacționa la 1,1203 dolari pe unitate la 7:22 la Londra (9:22 ora României), după ce a coborât până la 1,1098 dolari pe unitate, consemnând cel mai jos nivel din luna septembrie 2003 până în prezent, relatează Bloomberg.

Euro s-a depreciat cu 5,9% față de dolar în ultima lună, având cea mai slabă evoluție dintre zece monede analizate de Bloomberg.

Conform rezultatelor oficiale anunțate după numărarea a 40% din buletinele de vot, partidul de extremă stângă Syriza se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,73%, fiind urmată de partidul conservator Noua Democrație al actualului premier Antonis Samaras, cu 28,48%.

În această situație, Syriza va avea 148 de locuri în Parlament, majoritatea absolută fiind de 151.

„Credem că acest rezultat va readuce o volatilitate crescută pe piață. Considerăm că ieșirea Greciei din zona euro este foarte puțin probabilă sau posibilă”, a afirmat Ben Pedley, director al diviziei de investiții al HSBC Private Bank din Hong Kong.

Costurile de împrumut ale Greciei au crescut luni, în urma anunțării rezultatelor alegerilor. Randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani au crescut cu 23 de puncte de bază, adică aproape un sfert de punct procentual, la 8,733%, potrivit platformei de trading electronic Tradeweb.

Benoit Coeure, membru în conducerea executivă a BCE, a declarat luni că instituția nu va fi de acord cu o reducere a datoriei Greciei și că guvernele europene trebuie să implementeze reforme, pentru a-și consolida bugetele naționale.

De altfel, mai mulți oficiali europeni, printre care și ministrul de finanțe din Germania, Wolfgang Schaeuble, au avertizat înaintea alegerilor că nu vor fi de acord ca Grecia să nu își respecte angajamentul de a returna împrumutul de 240 de miliarde de euro luat de la Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele acțiuni pe care Tsipras le va întreprinde în calitate de prim-ministru va fi să renegocieze datoriile pe care Grecia le are către BCE, UE, FMI și alți investitori, datorii care în prezent se ridică la peste 312 miliarde de euro.

Deprecierea monedei europene și nesiguranța din zona euro cauzate de câștigarea alegerilor din Grecia de către Syriza au determinat și o scădere a prețurilor petrolului. Cotația petrolului Brent cu livrare în luna martie a coborât luni cu 44 de cenți, la 48,35 de dolari pe baril, la 04:42 (06:42 ora României), în timp ce prețul petrolului West Texas Intermediate a scăzut la minimul ultimilor aproape șase ani, la 45,02 dolari barilul, potrivit Reuters.

- Advertisment -

Cele mai populare

Se redeschid sălile de fitness

Reamintim faptul că,de noaptea trecuta de, la ora 00,00, municipiul Satu Mare a iesit din carantina zonală instituită în data de 19...

Edi Iordănescu a semnat cu CFR Cluj

Edi Iordănescu, 42 de ani, va fi noul antrenor al campioanei României! Ardelenii s-au oprit la Iordănescu jr. singurul...

Fără chinezi în America

Administrația Trump a emis miercuri noi decizii care afectează călătoriile în Statele Unite ale membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC) și ale familiilor...

Comorile naturale din Parcul Apuseni

Parcul Natural Apuseni – Vino la moții din Apuseni pentru o experiență completă, încărcată de spiritualitate, cu un puternic sentiment de „acasă“....

Comentarii recente