Acasă Locale Internationale Europa riscă o recesiune similară cu cea suferită de Japonia în anii...

Europa riscă o recesiune similară cu cea suferită de Japonia în anii ’90, cu impact asupra băncilor

Europa s-ar putea confrunta cu stagnare economică și dobânzi aproape de nivelul zero timp de cel puțin 10 ani, similar cu situația Japoniei din anii ’90, ceea ce va pune presiune pe veniturile băncilor și va conduce la creșterea creditelor neperformante, potrivit unei analize a băncii Berenberg.

„Problemele sistemului bancar european sunt nerezolvate și vor rămâne așa până când vor fi tratate pierderile operațiunilor de creditare. Europa se află în urma Japoniei cu 10-15 ani, traversând o recesiune a activelor la sfârșitul unui ciclu al datoriilor de 60-70 de ani”, se arată într-un studiu realizat de Nick Anderson, James Chappell și Eoin Mullany, analiști la banca germană Berenberg, relateazăBloomberg.

Problemele economice și financiare ale Europei își au originea, ca și în cazul Japoniei, în tendințe demografice puternice, precum îmbătrânirea populației și creșterea populației inactive în raport cu cea activă, potrivit studiului.

Politicile monetare relaxate din Europa ar putea continua în următorii 10-15 ani, cu rate scăzute ale dobânzilor și o abundență de lichidități care afectează profitabilitatea și calitatea activelor băncilor, în condițiile în care instituțiile financiare trebuie să își restrângă în continuare portofoliile.

În plus, rezervele de capital al băncilor europene sunt în continuare slabe, chiar și după evaluarea cuprinzătoare publicată de Banca Centrală Europeană în octombrie anul trecut.

Potrivit analiștilor Berenberg, dacă pierderile din împrumuturi înregistrate de băncile europene ar ajunge la nivelul celor din Japonia, atunci instituțiile financiare din Europa s-ar confrunta cu un deficit de capital cumulat de 1.290 de miliarde de euro.

Între puținii „câștigători pe termen lung” s-ar putea afla HSBC Holdings, UBS Group, ING Groep și băncile nordice, precum Nordea Bank, care se concentrează pe câștig și nu pe dezvoltare, reușind astfel să administreze eficient costurile și să ofereă dividende ridicate, dar sustenabile.

- Advertisment -

Cele mai populare

Show-ul alegerilor americane continuă

Într-o conferință de presă de joi, echipa juridică a președintelui Donald Trump, condusă de Rudy Giuliani, a declarat că Trump a câștigat...

UTA Arad învinge campioana chiar la ea acasă

CFR Cluj, campioana în curs a României, a pierdut duminică seara pe teren propriu cu scorul de 1...

Ca de atâtea ori în istorie, liberalii vin să facă ordine!

Interviu cu Beniamin Kira, candidat PNL la Camera Deputaților Cunoscutul om de afaceri sătmărean, Beniamin Kira, este unul din...

Trag linie și scad…

          Niciodată nu am iubit bilanțurile, mai ales cele existențiale. Ce ai făcut, ce nu, unde ai greșit, sau unde ți-ai rupt...

Comentarii recente