joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareExpoziția permanentă Aurel Popp a fost inaugurată

Expoziția permanentă Aurel Popp a fost inaugurată

expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (4)

Joi, 28 ianuarie la Muzeul de Artă din Satu Mare a fost  inaugurată expoziția permanentă Aurel Popp. La eveniment au participat peste 100 de persoane dintre care amintim pe președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, directorul Muzeului Județean, Felician Pop, sefa secției de artă a Muzeului Județean, Liuba Irina Horvat precum și multe alte persoanlități din Satu Mare.

Tablourile lui Aurel Popp au fost multă vreme ținute ascunse da se pare că acum a venit vremea ca să fie scoase la lumină într-o expoziție inedită.

„Am fost prin multe muzee din Europa dar vă spun că acesta se ridică la standardele unui muzeu adevărat, se vede că s-a depus multă muncă în realizarea acestul important obiectiv, mulțumesc în numele sătmărenilor designerilor și conducerii instituției,” a declarat Adrian Ștef președintele Consiliului Județean Satu Mare.

Directorul Muzeului Județean, Felician Pop, a afirmat că dincolo de această reușită expoziție, care pune în valoare lucrările celui mai mare artist pe care l-a dat Sătmarul.
“Am reușit să spargem un clișeu, clișeul muzeului amărât, ponosit, așa cum se vorbește că în toată țara muzeele sunt în paragină, că autoritățile nu mai dau doi bani pe cultură. Satu Mare nu clamează și nu face mare tam tam, dar reușește să prezinte lucruri concrete. Secția de Artă cred că este de astăzi înainte unul din reperele de neocolit pentru orice turist care vizitează Satu Mare”, a spus Felician Pop.
Noua expoziție a fost lăudată și de criticul de artă Pavel Șușară, el precizând că Muzeul din Satu Mare își exprimă acum propria sa identitate.

Despre Aurel Popp

Pictorul Aurel Popp s-a născut în comună Cauas (județul Satu Mare) la 30 august 1879. Tatăl sau era preot, și a decedat în 1882, lăsând în urmă să patru băieți, dintre care cel mai mare avea 6 ani. Mama, văduva, fără avere, a crescut singură copiii și s-a străduit să-i învețe carte pe toți.

Încă din clasele primare, urmate la școală din comună natală, Aurel Popp avea talent la desen. Primea în dar, de la colegi, gume și creioane, iar el desena pe bucăți de hârtie figuri de husari.

A urmat liceul din Cărei, și aici s-a împrietenit cu poetul Ady Endre. În anul 1899, Aurel Popp se înscrie la Academia de Belle-Arte din Budapesta. Familia să, fiind săracă, el se întreținea singur, hrănindu-se cu ceea ce câștigă muncind noaptea (scriind plicuri pentru niște firme comerciale, cărând pachete la gara, sau lucrând la un cioplitor în piatră pentru monumente funebre).

După doi ani de studiu, este bursier, iar în ultimul an de studiu, datorită rezultatelor bune obținute, muncă asiduă i-a fost răsplătită cu o excursie în Italia, aici rămâne impresionat de tehnică desenului lui Michelangelo, de uriașă ,,Judecată de apoi”.

După terminarea studiilor, obține diplomă de profesor de desen, își satisface stagiul militar, și petrece un an la Viena, vizitând câteva muzee.

A fost profesor suplinitor la o catedră din Huedin, apoi a lucrat că desenator. La 1 septembrie 1905, a fost numit professor de desen la liceul Mihai Eminescu din Satu Mare, și preda până la începerea Primului Război Mondial (1914).expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (17)

Datorită experienței pedagogice pe care a acumulat-o, în 1908 el publică o broșură intitulată ,,Despre situația actuală artistică și de artizanat a orașului nostru”, precum și ,,Regulamentul cursului de arte plastice și artizanat”, cu principii noi despre artă. Aceste cursuri populare erau destinate ,,talentelor deosebite din orașul Satu Mare și din regiunea acestui ținut”.

În toamna anului 1910, s-a înscris la Academia Julian din Paris, pentru a continuă studiile sale. Aici, pe lângă studii, muncea și foarte mult (că să se întrețină, și să cumpere vopsele și materiale pentru pictură), cară saci, lăzi pe cheiurile Senei. În această perioada, el pictează nuduri, dar îi vine ideea să se orienteze și spre sculptură, astfel frecventează (la Academia Julian) și cursurile lui Paul Landovski (sculptor francez de origine poloneză). Câștigă de multe ori premiul I pentru pictură și desen.

Îndrăgostit de pictură, pleacă și vizitează muzeele din Londra și Paris, apoi se întoarce la Satu Mare. Aici, amintindu-și de câteva schițe făcute într-o mînă de sare, este impresionat de muncă, oamenii, lumina și lămpile din mînă. O parte din lucrările sale prefigurează vocația lui pentru tema socială.

Din 1908-1909 apare sculptură ,,Cusătoreasă” și desenul în creion ,,Proletarul”. În 1912, apar desenele făcute de el într-o mînă de sare, apoi portrete, peisaje, nuduri.

În octombrie 1913, își organizează prima expoziție, în atelierul lui din Satu Mare.

Reprezentative sunt câteva pânze, despre omul chinuit și anume ,,Cărător de nisip la Paris”, ,,Omul cu roabă”, ,,Băieș în salina” etc

Pictorul Aurel Popp s-a stins din viață la 8 august 1960.

expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (18) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (17) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (19) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (16) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (11) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (12) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (13) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (15) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (14) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (10) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (9) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (8) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (7) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (6) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (5) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (3) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (2) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (1) expozitie-permanenta-Aurel-Popp-satu-mare (20)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente