Acasă Locale Expozitie de obiecte de arta evreiasca la Muzeul de Arta Satu Mare

Expozitie de obiecte de arta evreiasca la Muzeul de Arta Satu Mare

Expozitie Muzeul de Arta Evrei (13)Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a participat miercuri la expoziția “Obiecte, subiecte”, organizată la Muzeul de Artă de Comunitatea Evreilor din Satu Mare.

Alături de Adrian Ștef, la venisaj au participat președintele Comunității Evreilor, Nicolae Decsei, viceprimarul Marcela Papici și sculptorul Radu Ciobanu, alături de un numerous public.

Președintele Adrian Ștef a apreciat moștenirea lasată de comunitatea evreiască din Satu Mare, care și-a pus amprenta în mod semnificativ asupra culturii și civilizației sătmărene.

“Comunitatea evreiască din Satu Mare, prin istorie și prin tradiție, a fost întotdeauna o componentă pozitivă în Satu Mare, care a contribuit mult la istoria noastră, mai ales în ultimii 300 de ani. Comunitatea evreiască a fost puternic implicată în activitățile comerciale, meșteșugărești, bancare. Fără îndoială, prosperitatea interbelică a Sătmarului s-a datorat și evreilor, întreprinzători iscusiți. Din păcate, din cauza evenimentelor din timpul celui de-al doilea război mondial și din cauza acelora de după 1945, comunitatea evreiască din Satu Mare s-a împuținat. Istoria veche și zbuciumată a evereilor sătmăreni, prezența lor de odinioară poate fi regăsită în zidurile sinagogilor de pe strada Decebal și ale caselor în care trăiau odinioară familiile Princz, Borgida, Schönberger, Spitz ori în pietrele funerare din cele doua cimitire evreiești. Iar de azi și în această expoziție de la Muzeul de Artă”, a spus Adrian Ștef.

Expoziția de la Muzeul de Artă este un grupaj realizat de cinci artiști israelieni, care au în comun faptul de a fi născuți în România dar trăiesc de mulți ani în Israel. Expoziția cuprinde lucrări de fotografie prelucrată, grafică, sculptură, instalații și obiect.

Grupul îi are în componență artiștii Arie Berkovitz, Digi Dekel, Belu Simon Făinaru, Yehudit Matzkel și Philip Rantzer. Expoziția a fost găzduită de mai multe muzee din România printre care Muzeul Național de Artă Cluj Napoca și Bistrița.  Ei au mai fost prezenți pe simezele românești și în alte expoziții de grup sau personale precum și  în proiecte comune cu artiști români,  în țară sau prin intermediul Institului Cultural Român, la Tel Aviv. Fiecare dintre artiști a avut expoziții în mari centre culturale ale lumii precum Tokio, Bremen, Geneva, Milano, Chicago, Bruxelles, Melbourne, Paris, etc.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente