Acasă sus Factura la energie electrică pentru consumatorii casnici va scădea cu 2,6% de...

Factura la energie electrică pentru consumatorii casnici va scădea cu 2,6% de la 1 iulie

Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă și a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al AutoritățiiNaționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Deși prețul propriu-zis al energiei crește cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea prețului pe bursă, astfel că tarifele vor scădea per total, explicăreprezentanții reglementatorului.

În plus, ANRE a decis scăderea taxei pe cogenerarea de înalta eficientă, plătită în factura la energie separat față de costul propriu-zis al electricității.

“Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%”, spun oficialii ANRE în comunicat.
Totodată, pentru firme, prețul energiei va scădea cu circa 4% de la 1 iulie.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2017.
Pentru consumatorii industriali, calendarul a prevăzut liberalizarea totală la 1 ianuarie 2014.

 

- Advertisment -

Cele mai populare

A murit unul din cele 500 de genii ale secolului XX, Virgil Enătescu

Unul din cele 500 de genii ale secolului XX, Virgil Enătescu a decedat în săptămâna care tocmai a...

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

Comentarii recente