29.8 C
New York City
duminică, august 14, 2022
AcasăsusFactura la energie electrică pentru consumatorii casnici va scădea cu 2,6% de...

Factura la energie electrică pentru consumatorii casnici va scădea cu 2,6% de la 1 iulie

Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă și a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al AutoritățiiNaționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Deși prețul propriu-zis al energiei crește cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea prețului pe bursă, astfel că tarifele vor scădea per total, explicăreprezentanții reglementatorului.

În plus, ANRE a decis scăderea taxei pe cogenerarea de înalta eficientă, plătită în factura la energie separat față de costul propriu-zis al electricității.

“Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%”, spun oficialii ANRE în comunicat.
Totodată, pentru firme, prețul energiei va scădea cu circa 4% de la 1 iulie.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2017.
Pentru consumatorii industriali, calendarul a prevăzut liberalizarea totală la 1 ianuarie 2014.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente