duminică, iunie 22, 2025
AcasăEconomico-socialFacturile la energie electrică pentru consumatorii vulnerabili să fie compensate din surplusul...

Facturile la energie electrică pentru consumatorii vulnerabili să fie compensate din surplusul produs de unitățile administrativ-teritoriale

Parlamentarii PNL au înaintat, la Camera Deputaților, un proiect de lege care propune utilizarea surplusului de energie electrică produs de unitățile administrativ-teritoriale pentru compensarea facturilor consumatorilor vulnerabili, informează Agerpres.

Potrivit inițiatorilor, multe administrații locale din România au investit în sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, precum panouri fotovoltaice instalate pe clădiri publice, finanțate din fonduri proprii, europene sau prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În numeroase cazuri, energia generată depășește necesarul consumului public local, fiind injectată în rețea și vândută la prețuri reduse, fără a aduce beneficii directe comunității.

Mecanismul de compensare propus
Proiectul legislativ prevede că unitățile administrativ-teritoriale care produc energie regenerabilă și dispun de surplus pot utiliza această energie pentru reducerea facturilor consumatorilor vulnerabili, cu domiciliul pe raza localității respective.

Compensarea poate fi realizată prin decontarea echivalentului valoric al energiei introduse în Sistemul Electroenergetic Național, conform unui mecanism local reglementat de autoritatea deliberativă, în beneficiul unuia sau mai multor furnizori de energie electrică, în numele consumatorilor afectați.

Pentru implementare, este necesară aprobarea unui regulament local, prin hotărâre a consiliului local sau județean, care va stabili criteriile de eligibilitate, valoarea maximă a compensației, perioada de aplicare și sursele de finanțare complementare, dacă sunt necesare.

Calcul și reglementare
Surplusul de energie destinat compensării va fi calculat lunar, pe baza măsurătorilor realizate de operatorii de distribuție, conform reglementărilor ANRE. Ministerul Energiei și ANRE urmează să elaboreze, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, normele metodologice necesare, care vor include condițiile tehnice, mecanismul de compensare și raportarea acestuia.

Proiectul de lege este supus dezbaterii publice la Camera Deputaților până pe 23 iunie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare