joi, aprilie 25, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu artistul Ioan Sălăjan: „Menirea lucrărilor de artă este de a...

Interviu cu artistul Ioan Sălăjan: „Menirea lucrărilor de artă este de a înfrumuseța viață omului”

1. Pentru început spune-mi câteva lucruri despre tine.

Mă numesc Sălăjan Ioan Cătălin sunt născut la 01.04.1954 în București. În 1965 părinții s-au mutat la Baia Mare, tatăl meu fiind originar din Satu Mare. În Baia Mare am făcut școala generală și liceul iar în 1968 în urma vizionării unei expoziții de metaloplastie a artistului Ștefan Kozma,am rămas profun marcat de acest eveniment care practic a declanșat pasiunea pentru această artă.
De altfel, de mic am fost pasionat și talentat la desen. În liceu am avut norocul să fiu apreciat pentru lucrările mele de metaloplastie de directorul liceului prof.Otto Muller, care mi-a pus la dispoziție o sala unde să-mi amenajez un atelier și de asemenea mi-a permis să-mi expun permanent lucrările pe coridoarele liceului.
Am avut norocul să-l am profesor de desen pe maestrul Szanto Andrei care m-a pregătit și mi-a facilitat participarea la un concurs național de desene pentru elevi unde am câștigat premiul 3. În 1973 și 1974 am dat admitere la Institutul N.Grigorescu fără succes însă, fapt care m-a dezamăgit profund și am renunțat la ideea continuării studiilor de artă. În final am făcut studii economice.

2. Cum ai descrie în câteva cuvinte viața de artist?

Viață artistului, în general este frumoasă dar și foarte grea mai ales că eu sunt autodidact, nu am studii superioare de artă și accesul meu pe simeze este mult restricționat.
Până acum am expus sub egida Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare precum și Asociația Culturală Satmarenii. Sub egida acestor două asociații am participat la numeroase expoziții personale și de grup în Satu Mare, Baia Mare, Carei, Cluj, Ungaria, etc.
În anul 2017, grație deschiderii și aprecierii de care m-am bucurat din partea omului de cultură, Felician Pop, am reușit performanță de a expune pe simezele Muzeului de Artă Satu Mare o expoziție retrospectivă cu 137 lucrări în 7 săli.
De asemenea menționez sprijinul deosebit primit de la Centrul Județean Pentru Promovarea și Conservarea Culturi Tradiționale Satu Mare, de la managerul Robert Laszlo care a sprijinit apariția în premieră în România a primului album de artă de metaloplastie.


3. Care este sursa ta de inspirație?

Sursă mea de inspirație, în general sunt lucrurile aparent banale. Îmi place să asociez lucrările mele cu micile poeme haiku, care sintetizează în 2-3 cuvinte multă profunzime.
Detest să fac lucrări stufoase, aglomerate. În lucrările mele surprind corpul omenesc, portrete, nuduri, chiar peisaje, conservarea, tradiției și obiecte aparent banale.

4. Cum începe modelarea materialului? Care este întreg procesul?

Procesul tehnologic nu este foarte laborios și nici nu implică tehnologia tradițională folosită în artizanat, adică zeci de dornuri, ciocane.
Eu mi-am format un stil aparte și o tehnică care să-mi faciliteze acest stil, folosind doar scule din lemn sau polimeri și numai pe tablă de aluminiu de 0,40 mm, iar la urmă patinez lucrarea dându-i o tentă grafică care de multe ori pare o grafică în relief.

5. Ai vreo lucrare preferată? De ce ?
Preferate? Normal că am însă, toate-mi sunt dragi. Multe din ele evit să le înstrăinez.

6. Ce simți atunci când oamenii îți apreciază creația?

Menirea lucrărilor de artă este de a înfrumuseța viață omului. În general vorbind, iar artistul, normal că se bucură atunci când lucrările sale își găsesc cuibul potrivit.
Lucrul acesta te încurajează și te motivează la fel cum mă motivează când primesc like-uri pe pagină de Facebook (MetaloplastieSalajanART).

Este un barometru care arată dacă mergi în direcția bună.

7. E un har talentul sau se moștenește?
Normal că talentul este un har care din păcate nu totdeauna este descoperit și canalizat așa cum trebuie. Dar, cum nimic nu este întâmplător în viață, eu am avut norocul măcar la bătrânețe să beneficiez de sprijinul unor oameni deosebiți.

8. Îți mulțumesc pentru timpul acordat, în final vrei să le transmiți un mesaj cititorilor noștri?

Pur și simplu, le mulțumesc!

A consemnat, George Negrea

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente