Consiliul Judeţean Satu Mare, Instituția Prefectului – Județul Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş și Casa de Cultură Negreşti Oaş, a organizat duminică, 7 mai 2023, începând cu ora 12:00, cea de-a LXV – a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni.
Este o tradiție deja ca de Sâmbra Oilor, deasupra dealului de la Huta Certeze să se așeze norii. De-a lungul vremii, în unele ediții norii s-au risipit după un ”țârâi”, însă în acest an nu a fost să fie. A turnat cu găleata, cum s-ar spune, ploia torențială începând chiar înainte de deschiderea oficială, continuând cam pe tot parcursul evenimentului. Cu toate acestea oamenii s-au înghesuit în corturi și au încercat să se bucure de cea mai frumoasă sărbătoare câmpenească, chiar și pe o ”vreme câinoasă”.
Discursuri
În acest an, evenimentul s-a bucurat de prezența mai multor oficialități naționale, județene, locale, politicieni, în frunte cu ministrul de interne, Lucian Bode, deputatul PNL – Adrian Cozma, secretarul de stat în Ministerul Mediului – Cristian Valer Beșeni (PNL), fostul ministr al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, secretarul de stat al Românilor de Pretutindeni – Gheorghe Cârciu. De asemenea au onorat evenimentul deputatul Florin Barbu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera deputaților , președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, prefectul județului Radu Roca, directorul de cancelarie al prefectului, Radu Iancu, subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba alături de cei doi vicepreședinți – Oliviu Buzgău și Lenuța Cornea, parlamentarii USR Radu Panait și Alexandru Zob, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert László în calitate de organizator artistic , și gazdele evenimentului primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca și cel al comunei Certeze, Petru Ciocan.
„Sunt la a șaptea ediție la care particip, din cele 65, un eveniment emblematic pentru Satu Mare, pentru această parte frumoasă a țării noastre. Tradițiile autentice, obiceiurile, portul nostru popular, graiul nostru – toate acestea fac parte din identitatea noastră națională. Nu avem voie ca acestea să le uităm. În aceste momente complicate pentru România și pentru întreaga lume, când am traversat o perioadă dificilă, cu o criză pandemică, cu o criză de securitate cauzată de acest război absurd de la granițele României. Cu aceste crize suprapuse și cu tumultul cotidian, poate avem câteodată impresia că ne uităm tradițiile, că ne pierdem tradițiile gândindu-ne la nevoiile zilei de astăzi, nu este voie să ne uităm tradițiile. Este nevoie să păstrăm aceste tradiții pentru că dacă le păstrăm, aceste tradiții sunt puntea între generații și cred că astăzi, mai mult decât oricând, ceea ce spunea marele Liviu Rebreanu este de tot mai mare actualitate, și anume: ”Tradiția autentică este singura merinde a sufletului”. De aceea vă felicit pentru că iată, an de an vă adunați aici la această sărbătoare care a trecut de mult granițele României. Să nu uitați, un popor fără tradiții este un popor fără viitor”, este mesajul transmis de ministrul Afacerilor Inerne – Lucian Bode.
„Este o mare bucurie că suntem astăzi împreună. Dumnezeu ne binecuvântează așa cum este frumos atunci când avem o sărbătoare frumoasă. Este o sărbătoare pe care o știe toată lumea, o știe întreg județul Satu Mare și o știe România. Prin asta apărăm frumusețea, autenticitatea Țării Oașului, tot ce are mai de preț județul Satu Mare: portul popular, cântecul oșenesc – ceea ce trebuie noi să apărăm. Astăzi, deși este ploaie, este frumos că suntem împreună, pentru că simțim românește, pentru că nu vrem să piară tot ceea ce este mai frumos și vom avea grijă ca portul popular, credința noastră strămoșească, tot ceea ce este atentic românesc să fie apărat în județul Satu Mare”, este mesajul transmis de deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma.
„Păstrăm tradiția an de an și transmitem mai departe obiceiurile strămoșești la cea mai mare sărbătoare câmpenească din județul Satu Mare, Sâmbra Oilor. Punctul central al acestei datini străvechi a fost și în acest an măsurișul laptelui și sfințirea turmelor de oi. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de frumusețea straielor populare îmbrăcate de oșeni, de gustoasele bucate tradiționale și de unicitatea cântecului și danțului oșenesc. Chiar și ploaia aducătoare de belșug a devenit deja o tradiție a acestei sărbători. În deschiderea celei de-a 65-a ediții a festivalului folcloric, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, le-a urat bun-venit la această sărbătoare și oaspeților sosiți de peste hotare, reprezentanți ai asociațiilor naționale de folclor din cele 16 țări participante la Gala I.G.F. Gold Star, și i-a invitat să se bucure de minunatele tradiții ale Tării Oașului”, transmite biroul de presă al CJSM
„Începutul lunii mai aduce cea mai importantă sărbătoare din Țara Oașului. Sâmbra Oilor a ajuns în acest an la cea de-a 65 a ediție iar pentru noi este o datorie să facem tot ce ne stă în putință de a duce mai departe tradiția și de a ne bucura ani buni de aici înainte , împreună, în această zonă mirifică a Țării Oașului. Ediția din acest an e una și mai importantă dacă ținem cont că de tradițiile noastre unice se pot bucura și invitații noștri din cele 16 țări care participă în județul Satu Mare la decernarea premiilor pentru folclor… premiile I.G.F. Gold Star. Felicit organizatorii pentru eforturile depuse ca noi toți să ne simțim minunat aici pe dealul de la Huta Certeze”a transmis prefectul Radu Roca.
Semnificația ”Sâmbrei Oilor”
Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul anului. Însă cea mai celebră e „Sâmbra Oilor” de la Dealul Huta Certeze și Moișeni, care se desfăşoară an de an, în prima duminică din luna mai şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai. Aici, oile sunt urcate în munţi, iar ciobanii îşi primesc partea de lapte şi de brânză, gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză.
După ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor. „Sâmbra oilor” este un obicei străvechi din „Ţara Oaşului”, judeţul Satu Mare. În Ţara Oaşului autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor.
Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi. Termenul „sâmbră” semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.
La începutul lunii mai toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvantate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, iar după ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor.
Program artistic
12:00 – Deschiderea oficială
12:20 – Momentul de sâmbră – măsurișul laptelui și sfințirea turmelor de oi – Asociația „Vocea oșenilor”
12:35 – Ansamblul „Zelena Oaș” – FRAȚII ZELE
13:00 – Ansamblurile Folclorice „Oașul” și „Sânzienele” din Negrești Oaș – Maria Tripon
13:35 – Gheorghe Berende și Grupul din Prilog
13:55 – Ansamblul „Măgura-Oaș” din Târșolț – Maria Petca Poptean
14:15 – Ansamblul Folcloric „Florile Turțului”
14:35 – Marinel și Andrei Petreuș
15:00 – Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii” – Bianca Cionca
15:30 – Iulia Merca
15:40 – Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas
16:00 – Sava Negrean Brudașcu
16:30 – Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”
17:00 – Grupul din Batarci
17:20 – Ansamblul Folcloric „Ceatăra din Carei”